W dniu 24 listopada 2025r. w naszej szkole odbył się konkurs ,,Potrawy z buraka w polskiej tradycji kulinarnej” przeznaczony dla uczniów klas gastronomicznych, w którym udział wzięło 11 osób.
Celem konkursu było poszerzanie wiedzy i umiejętności w ramach przedmiotów gastronomicznych, rozwijanie zainteresowań oraz zachęcanie do samokształcenia i doskonalenia zawodowego. Zadaniem konkursowym było sporządzenie dania zasadniczego lub deseru, gdzie główną rolę odgrywał burak. Pracę uczniów oceniali profesjonalni kucharze:
- Pani Sabina Ciepielewska – KGW Szymanów
- Pani Agnieszka Bulikowska – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych MOS Solec nad Wisłą
- Pani Izabela Kiraga – szef kuchni ZSRT Zwoleń
Grono Jurorów pochwaliło poziom umiejętności zawodowych naszych uczniów, podkreśliło kreatywność, wyczucie smaku i estetykę przygotowanych dań.
Laureatami konkursu zostali:
- I miejsce – Karolina Bodalska kl. III kp
Makaron buraczany z soczystym kurczakiem w sosie.
- II miejsce – Wiktor Dubielczyk kl.III kp
Tarta z gotowanym burakiem w towarzystwie pleśniowego sera i rukoli.
- III miejsce – Krzysztof Radziejowski kl III kp
Tatar z pieczonego buraka z kozim serem, kolendrą i granatem.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwały panie Renata Gębka i Małgorzata Wrześniewska – nauczycielki przedmiotów zawodowych w naszej szkole.
Zorganizowanie konkursu oraz nagrodzenie laureatów nie byłoby możliwe bez ogromnego wsparcia Dyrekcji Szkoły oraz Rady Rodziców.