Świąteczna atmosfera, aromat przypraw korzennych oraz niezwykłe dzieła sztuki kulinarnej – tak można podsumować IV edycję konkursu „Pierniki i Pierniczki”, która miała miejsce w Zespole Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu. Wydarzenie zgromadziło utalentowanych uczniów kierunków gastronomicznych i pasjonatów cukiernictwa, prezentujących swoje umiejętności w dwóch wyjątkowych kategoriach: płaskorzeźby i przestrzennej formy piernikowej.
W kategorii płaskorzeźby uczestnicy tworzyli efektowne kompozycje, zdobiąc pierniki techniką lukrowania i malowania spożywczymi barwnikami. Każda praca była małym dziełem sztuki, pełnym detali, starannie wykonanych motywów i artystycznej precyzji.
Prace w kategorii przestrzennej robiły jeszcze większe wrażenie. Uczniowie pokazali, że z piernika można wyczarować niemal wszystko – od okazałych domków, przez sceny świąteczne i figurki, aż po fantazyjne instalacje trójwymiarowe.
Jury, w składzie: Pani Wicedyrektor Aneta Knieć, Pan Wicedyrektor Paweł Ozga oraz Pani Justyna Ścibisz – nauczyciel przedmiotów architektury krajobrazu, z dużą starannością i zaangażowaniem oceniało zgłoszone prace, zwracając uwagę zarówno na estetykę wykonania, jak i oryginalność pomysłów.
Z ogromną radością przedstawiamy laureatów tegorocznego konkursu piernikowego:
Kategoria przestrzenna:
I miejsce: Karolina F. z klasy 3 kp
II miejsce: Julia D. z klasy 3kp
III miejsce: Magdalena Ł. z klasy 3kp
Kategoria płaskorzeźba:
I miejsce: Igor P. z klasy 2 kp
II miejsce: Wiktoria M. z klasy 3kp
III miejsce: Aleksandra R. z klasy 3kp
Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym! Zapraszamy po odbiór dyplomów i nagród podczas wspólnego kolędowania, które odbędzie się 19 grudnia 2025 roku.
Jako organizator dziękuję komisji konkursowej za staranną ocenę prac, a laureatom i uczestnikom składam wyrazy uznania za ich zaangażowanie, kreatywność i piękne dzieła.
Z niecierpliwością czekamy na kolejną, piątą edycję konkursu – z pewnością przyniesie jeszcze więcej zachwycających piernikowych dzieł!
Małgorzata Wrześniewska