Sushi, popularna potrawa japońska, to nie tylko połączenie ryżu i ryby, ale również prawdziwa sztuka kulinarna, która wymaga cierpliwości i precyzji. Danie to bazuje na naturalnych składnikach - głównie surowych. Przekonali się o tym uczniowie klas o profilu gastronomicznym, uczestnicząc w warsztatach sushi w Akademii Cook ´n ´Talk w Radomiu w dniu 24 lutego 2025r. W zajęciach wzięło udział 18 uczniów. Miały one na celu zapoznanie uczestników z zasadami przygotowania sushi oraz zaszczepienie w młodzieży pasji do zdrowego gotowania i odżywiania się.
Zajęcia prowadzone były przez Sushi Mastera Sebastiana Lulisa, który zapoznał młodzież z historią sushi. Zainicjował dyskusję na temat smaków i metod wytwarzania sushi. Przekazał wiedzę dotyczącą doboru składników, technik krojenia ryb i warzyw, zasad gotowania i przygotowywania ryżu oraz metod sporządzania i zwijania rolek. Pracując pod nadzorem Szefa Sebastiana, uczniowie dowiedzieli się, że sushi to nie tylko klasyczna rolka wypełniona ryżem i warzywami, ale istniej także wiele rodzajów tej potrawy m.in.:
- Nigiri – ręcznie uformowana porcja ryżu z kawałkiem świeżej ryby lub owocem morza;
- Maki – klasyczna rolka ryżu zawinięta w wodorosty, wypełniona warzywami, owocami morza i rybami;
- Hosomaki – najmniejszy rodzaj maków, wypełniony zazwyczaj jednym składnikiem;
- Futomaki – rozbudowana wersja hosomaków. W rolce oprócz ryżu i wodorostów znajdują się cztery składniki, np. warzywa i ryba;
- Uramaki – czyli odwrócone sushi: ryż posypany sezamem znajduje się na wierzchu, a wodorosty i dodatki w środku;
- Tempura maki – maki otoczone ciastem smażonym w gorącym oleju, czyli tempurą;
- Kaburamaki – uramaki, które jest otoczone dodatkowymi paskami warzyw lub ryby;
- Sashimi – sushi bez ryżu. Na talerzu układa się przyprawione plastry ryby w asyście warzyw lub innych dodatków;
- Gunkan maki – ryż ułożony w kształt łódeczki. Gunkan zawija się w nori lub ogórka i wypełnia farszem, np. posiekanymi rybami.
Oprócz samego sushi istotne są również dodatki – na talerzu zazwyczaj znajdziemy marynowany imbir, wasabi oraz sos sojowy. Po wykonaniu rolek uczniowie zapoznali się jak kroić i układać sushi na desce, oraz jaka jest kultura jedzenia sushi i maniery obowiązujące przy japońskim stole.
Nasze warsztaty to nie tylko szkolenie jak zrobić pyszne sushi, ale również świetna zabawa i integracja połączona z nauką jedzenia pałeczkami i degustacją. Na koniec uczestnicy wyrazili swoją subiektywną opinię na temat łączenia smaków i praktycznych technik zwijania rolek. Dzięki udziałowi w warsztatach młodzież zdobyła nową wiedzę i umiejętności, które zwiększą ich konkurencyjność na rynku pracy.
Organizatorzy wyjazdu:
Małgorzata Wrześniewska, Renata Gębka, Agata Wieczorek