• SZKOLENIE Z PODSTAWOWYCH TECHNIK KUCHNI MOLEKULARNEJ

            • W dniach 20-21.05.2021r. uczniowie klas branżowych ZSRT wzieli udział w szkoleniu               ,, Kuchnia molekularna”  w ramach projektu ,,Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego  realizowanego w naszej placówce jako innowacja pedagogiczna.

              Młodzież została podzielona na niewielkie 8-9 osobowe grupy, które prowadził Pan Maciej Siąkowski- szef kuchni. Planowane szkolenie odbyło się w dwóch częściach.

              W pierwszej z nich Pan Maciej przedstawił informacje dotyczące np. historii powstania kuchni molekularnej, zasady działania tekstur, na czym polega specyfikacja, sous-vide, aromatyzowanie i wiele innych. W kolejnej części omówił zasady działania urządzeń, które zostały zakupione w ramach innowacji np. termocyrkulator, mikser planetarny, slamander, antygrill Salva G, naczynie Dewara na ciekły azot i wiele innych. Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę. Pan Maciej przygotował i omówił danie między innymi: comber jagnięcy sous vide, piana kozi ser, szparagi vinaigrette francuski.

              Kolejnym daniem były desery: sfery truskawkowe, parfait jogurtowe, kompresowane truskawki, spaghetti truskawkowe oraz kawior z mango, skały z mlecznej czekolady, fondant, lody z użyciem ciekłego azotu.

              Mam nadzieję, że nowoczesne techniki przedstawione przez naszego trenera  zainspirowały uczniów do dalszego pogłębiania wiedzy i umiejętności z zakresu kuchni molekularnej -w przygotowanej i urządzonej już naszej pracowni.

              Ps. Mam nadzieję, że na kolejnych zajęciach będzie się działo w naszej kuchni….

               


            • TŁUSTY CZWARTEK

            • Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

              Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Aby tradycji stała się zadość kadra Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych przy współpracy z obsługą kuchni postanowiła pielęgnować tradycję tłustoczwartkową. Panie połączyły siły i przygotowały pyszne pączki oraz faworki.

              Z okazji słodkiego święta zamieszczamy kilka ciekawostek  “pączkowe ciekawostki

              1. W zwykły dzień przeciętna piekarnia sprzedaje około 500 pączków, w tłusty czwartek – nawet 30 tysięcy.
              2. Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek w Polsce sięga XVII wieku,  dawniej jadano je nie na słodko, lecz ze skwarkami, smażone tak, aby były jak najbardziej tłuste. Miał to być sposób najedzenia się “na zapas” przed 40-dniowym postem.
              3. Jak wygląda idealny pączek? Według cukierników minimum 400 kalorii, 55-70 gramów wagi, zrobiony  z ciasta drożdżowego i usmażony na smalcu.
              4. Jak spalić jednego pączka?  – wystarczy 46 minut szybkiego marszu, 57 minut mycia okien lub godzinę  i 39 minut pisania na komputerze.
              5. Podobno nie da się zjeść pączka bez oblizywania ust – spróbujcie sami.


          • Konkurs kulinarny „PASJA SMAKÓW- RYBY SMACZNE RYBY ZDROWE I DESERY KOLOROWE”

          • W dniu 28.11.2019r w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu odbył się po raz szósty konkurs kulinarny „PASJA SMAKÓW- RYBY SMACZNE RYBY ZDROWE I DESERY KOLOROWE”. W konkursie wzięło udział 10 drużyn jednoosobowych. Naszą szkołę reprezentowała Aleksandra Żydek uczennica drugiej klasy wielozawodowej.

            Zadaniem podczas zmagań kulinarnych było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie z nich zakąski a także przygotowanie deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był szpinak i ser biały twarogowy.
            Aleksandra przygotowywała pstrąga z musem z mango na rukoli oraz babeczki szpinakowe „leśny mech”.
            Wykonanie potraw oceniało 4 jurorów. Wszyscy uczestnicy prezentowali bardzo wysoki poziom swoich umiejętności kulinarnych. Mimo iż nie wszystkim udało się zdobyć miejsce na podium to i tak wszyscy są zwycięzcami.

            • Zdalne Gotowanie

            • Po podsumowaniu połowy roku szkolnego w Centrum Kształcenia Zawodowego w ZSR-T w Zwoleniu nadszedł czas refleksji na temat osiągnięć kulinarnych naszych uczniów – przyszłych kucharzy. W tych trudnych czasach przyszło nam się zmierzyć z zajęciami praktycznymi w formie zdalnej. Uczniowie klas branżowych trud ćwiczeń kulinarnych wzięli na swoje barki i postanowili zmierzyć się z gotowaniem w domowym zaciszu. Serdecznie dziękujemy rodzicom za udostępnienie kuchni swoim pociechom. Cierpliwość, jaką Państwo okazujecie swoim dzieciom zasługuje na uznanie. Cieszymy się z każdej wykonanej potrawy. Naszym uczniom gratulujemy samodyscypliny oraz zaangażowania podczas zmagań kulinarnych. Przygotowane potrawy wyglądają naprawdę  znakomicie. Oto kilka z przesłanych prac adeptów sztuki kulinarnej.

               

          • Centrum Kształcenia

          • Centrum Kształcenia Zawodowego

            W Centrum Kształcenia Zawodowego w ZSR-T w Zwoleniu młodzież szkoląca swój warsztat kucharski przygotowała muffiny czekoladowe. Uczennice mieszkające w internacie poprzez słodki prezencik uczciły Dzień Chłopaka. Młodzi adepci kulinariów bardzo starali się i dołożyli wszelkich starań aby wypieki prezentowały się i smakowały jak najlepiej.

                 

             




      • Kontakty

        • Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu im. Bohaterów Walki z Faszyzmem
        • sekretariat@zsrtzwolen.pl
        • (+48) 48 676 20 34
        • ul. Sienkiewicza 17 26-700 Zwoleń
      • Logowanie