• Podsumowanie innowacji pedagogicznej w ramach projektu ,,Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”

           

          W ramach projektu ,,Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”, realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A. - kucharze naszej szkoły wzięli udział w innowacji pedagogicznej ,,Kuchnia molekularna”. Podczas realizacji zadania nasza szkoła ściśle współpracowała z pracownikami Fundacji na Rzecz Rozwoju Edukacji Dziecięcej Panią: Mileną Juszczyk oraz Anną Materną. Innowacją objętych zostało 34 kucharzy z branżowych klasa I stopnia.

          Program innowacji składał się z:

          - zakupu specjalistycznego sprzętu, w który została doposażona nowo powstała pracownia gastronomiczna,

          - szkoleń zewnętrznych dla nauczycieli zawodu oraz uczniów, które przeprowadzone zostały przez Pana Macieja Siąkowskiego,

          -  zakupu produktów spożywczych do realizacji szkoleń wewnętrznych.

          Założeniem innowacji było przybliżenie młodzieży tematyki związanej z kuchnią molekularną.Uczniowie poznali takie techniki jak: sferyfikacja, żelowanie, aromatyzowanie, mrożenie zagęszczanie czy souse vide. Umiejętności zawodowe nabyte w ramach szkolenia, pozwolą przyszłym kucharzą na bycie konkurencyjnym w coraz to bardziej wymagającym środowisku pracy.

           

          A oto efekty w ramach innowacji:

           

           

            

           

          Małgorzata Wrześniewska

           


           

        •  

          Wyniki  Ogólnopolskiego Karpiowego Konkursu Kulinarnego.

          Zmagania naszych uczennic - przyszłych kucharek zostały docenione. Dziewczęta zostały wyróżnione zdobywając łącznie 30 punktów na 40 możliwych. W konkursie  brały udział wszystkie typy szkół z całej Polski. Tematyką konkursu był - KARP. Praca konkursowa zawierała:  opis sylwetek kucharzy oraz stworzenie dokładnej receptury nowatorskiego dania z karpia. Ponadto zostały dołączone fotografie drużyny kucharskiej, a także do 2 fotografii surowców,  do 4 fotografii  technologii przygotowania potrawy, do 2 fotografii  gotowych potraw. Przy  wyborze prac konkursowych Komisja  stosowała w szczególności następujące kryteria:
          · oryginalna forma pracy konkursowej,
          · wartość merytoryczna pracy konkursowej,
          · walory artystyczne pracy konkursowej,
          · zgodność z wymogami wskazanymi w Regulaminie.
          · innowacyjność.

                 

          Zwycięzcami konkursu organizowanego przez Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp" - sfinansowanego przez Fundusz Promocji Ryb - została drużyna Zespołu Szkół nr 6 w Ełku. Drużyna  przygotowała Sashimi z karpia (potrawa autorska) i roladki z karpia (potrawa organizatora).
          Trzyosobowy skład jury w trakcie dwudniowych, jedenastogodzinnych obrad, spośród 142 potraw przygotowanych przez 71 drużyn kucharskich, wytypował właśnie potrawy z Ełku, za które przyznano 39 punktów na 40 możliwych. Poniżej przedstawiam pracę osób nagrodzonych.

           

           

          Dla przybliżenia sylwetek uczestniczek konkursu przedstawiam opis.

          Drużyna Katarzyny i Natalii  to zgrany i zgodny duet. Dziewczęta chętnie ze sobą współpracują podczas zajęć.

          Katarzyna to osoba o pogodnym usposobieniu; chętna do pracy i współpracy w grupie. Wolny czas spędza z rodziną i przyjaciółmi. Kasia lubi jazdę na rowerze szczególnie w wiosenne, słoneczne dni. W domu odnajduje swój azyl w kuchni, gdzie rozwija zainteresowania kulinarne, poznaje nowe smaki i aromaty nowych dań. Od niedawna miłośniczka termomixa. 

          Natalia to uczennica skromna, miła i uśmiechnięta. Lubi przebywać w towarzystwie rówieśników chętnie służy pomocą i radą. Lubi spacery i kontakt z przyrodą. Kuchnia jest jej pasją. Odnajduje się  jednakowo w kuchni klasycznej jak i nowatorskiej. Najbliższe są jej potrawy z kasz i ryżu, a popularne risotto  jest jej ulubiona potrawą. Dużą przyjemność z pracy czerpie przy sporządzaniu wypieków słodkich. W przyszłości chciałaby rozwijać swoje zainteresowania kulinarne.

          Drużyna Mileny i Magdaleny to duet dobry, choć niekiedy wybuchowy.

          Milena to dziewczyna zorganizowania i energiczna. Lubi gotować bez gotowych receptur, zawsze z dbałością o smak. Wiedzę o recepturach i tajnikach kulinarnych kuchni staropolskiej czerpie od babci. Miłośniczka książek o tematyce historycznej. Lubi szybką jazdę samochodem.

          Magdalena  to osoba  spokojna. W kuchni lubi mieć zorganizowany warsztat pracy, poznawać nowe smaki, chętnie eksperymentuje z potrawami. W domowym zaciszu spod jej ręki wychodzą smakowite ciasta i ciasteczka dla najbliższych. Miłośniczka zwierząt, a jej ulubieniec to Myrka –dachowiec.

          W tej drużynie-w starciu dwóch żywiołów - często powstaje ,,coś” dobrego.

          Naszym Uczestnikom gratuluję wyróżnienia.

          Małgorzata Wrześniewska

           


           

        • Cooke ’n’ Talk - Michała Fabiszewski masterchef -  warsztaty  kulinarne.

          Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia postanowiliśmy odmienić swój dzień zajęć praktycznych i udaliśmy się z wizytą do Akademii Kulinarnej Cooke’n’Talk w Radomiu. Tego dnia  z  grupę młodych kucharz spotkał się MASTERCHEF MICHAŁ FABISZEWSKI.  Tematyka warsztatów nawiązywała do zbliżających się Świat. Uczniowie pod opieką i czujnym okiem Szefa Michała wspólnie przygotowali:

          - zupę rybną a 'la flaczki

          - A’la  pierogi z farszem wigilijnym

          - zielone krokiety postne

          - piernik z garam masala i konfiturą cytrusową.

          Masterchef rozdysponował zadania pośród młodych kucharzy i w kuchni zaczęło się dziać. W trakcie wykonywanych zadań Szef opowiadał i wyjaśniał o zmianach zachodzących podczas procesu produkcji danej potrawy. Chociaż  jak to w kuchni bywa zaczęło się banalnie od obierania ziemniaków - to wcale w efekcie końcowym banalnie nie było. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z mieszanką przypraw garam masala, którą wykorzystali do sporządzania piernika. Sporządzenie ,,dobrej” oliwy cytrynowej, też okazało się niełatwym, aczkolwiek bardzo dobrze wykonanym zdaniem. W trakcie pracy przy sporządzaniu w/w potraw mogliśmy korzystać ze skarbnicy wiedzy Pana Michała, który chętnie nam ją przekazał. Po pewnym czasie stres ,,gotowania z MasterChefem” zniknął stres i atmosfera się rozluźniła. Zaczęły się pojawiać pierwsze podwaliny dań, a na twarzach uczestników pojawił się uśmiech. Został nakryty stół dla wszystkich uczestników szkolenia do wspólnego posiłku, na którym zaczęły pojawiać się dania. Młodzież miała okazję spróbować swoich sił w aranżacji własnego dania. Na koniec pracy został do udekorowania pyszny piernik. Uczniowie w grupach dwuosobowych tworzyli własne dekoracje- a efekty ich zmagań zobaczcie sami. Podczas przygotowań został zdradzony sposób na tarcie imbiru - który już z nami na pewno pozostanie. Dziękujemy Akademii Kulinarnej jak również Szefowi Michałowi Fabiszewskiemu za poświęcony czas i dobre rady.

           

                             

           

          Małgorzata Wrześniewska


           

           

           

        • Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarny

              W związku z otrzymanym zaproszeniem do udziału w Ogólnopolskim Karpiowym Konkursie Kulinarnym, podjęliśmy wspólnie z uczniami decyzję uczestnictwa w tym konkursie. Z uczniów klas III BSIS zostały zgłoszone następujące dwie dwuosobowe drużyny: Katarzyna B. i Natalia Sz. oraz Milena Sz. i Magdalena D. Zadanie konkursowe było podzielone na dwie części. Pierwsza część dotyczyła przygotowania jednej potrawy spośród 10 proponowanych przez organizatora. Druga część dotyczyła przygotowania przez uczestników autorskich dań z udziałem karpia. Drużyna Kasi i Natalii wybrała z banku potraw do przygotowania karpia w porach, natomiast Milena z Magdaleną przygotowały roladę z karpia i pomidorów suszonych na śmietanie chrzanowej z chipsem pieczonej marchewki. W drugiej części trwały dyskusje, przygotowania, próby stworzenia nowej potrawy wraz z dokładną recepturą gastronomiczną. Po kilku próbach, zapadła decyzja i w ostatecznym starciu spod ręki przyszłych kucharzy wyszły następujące dania: warkocz z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli i malin,  krążki cebulowe w cieście naleśnikowo - paprykowym oraz karp z imbirem i tymiankiem w souse vide i mus z dyni i pomarańczy z imbirem. Dziewczętom dziękuję za pracę i życzę sukcesów. Czekamy na wyniki.

          Małgorzata Wrześniewska


           

            • Szkolenie

              ,,Kuchnia molekularna"

              W dniach 20-21.05.2021r. uczniowie klas branżowych ZSRT wzieli udział w szkoleniu               ,, Kuchnia molekularna”  w ramach projektu ,,Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego  realizowanego w naszej placówce jako innowacja pedagogiczna.

              Młodzież została podzielona na niewielkie 8-9 osobowe grupy, które prowadził Pan Maciej Siąkowski- szef kuchni. Planowane szkolenie odbyło się w dwóch częściach.

              W pierwszej z nich Pan Maciej przedstawił informacje dotyczące np. historii powstania kuchni molekularnej, zasady działania tekstur, na czym polega specyfikacja, sous-vide, aromatyzowanie i wiele innych. W kolejnej części omówił zasady działania urządzeń, które zostały zakupione w ramach innowacji np. termocyrkulator, mikser planetarny, slamander, antygrill Salva G, naczynie Dewara na ciekły azot i wiele innych. Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę. Pan Maciej przygotował i omówił danie między innymi: comber jagnięcy sous vide, piana kozi ser, szparagi vinaigrette francuski.

              Kolejnym daniem były desery: sfery truskawkowe, parfait jogurtowe, kompresowane truskawki, spaghetti truskawkowe oraz kawior z mango, skały z mlecznej czekolady, fondant, lody z użyciem ciekłego azotu.

              Mam nadzieję, że nowoczesne techniki przedstawione przez naszego trenera  zainspirowały uczniów do dalszego pogłębiania wiedzy i umiejętności z zakresu kuchni molekularnej -w przygotowanej i urządzonej już naszej pracowni.

              Ps. Mam nadzieję, że na kolejnych zajęciach będzie się działo w naszej kuchni….


               

               

            • Tłusty czwartek

              Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

              Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Aby tradycji stała się zadość kadra Centrum Kształcenia Zawodowego Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych przy współpracy z obsługą kuchni postanowiła pielęgnować tradycję tłustoczwartkową. Panie połączyły siły i przygotowały pyszne pączki oraz faworki.

              Z okazji słodkiego święta zamieszczamy kilka ciekawostek  “pączkowe ciekawostki

              1. W zwykły dzień przeciętna piekarnia sprzedaje około 500 pączków, w tłusty czwartek – nawet 30 tysięcy.
              2. Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek w Polsce sięga XVII wieku,  dawniej jadano je nie na słodko, lecz ze skwarkami, smażone tak, aby były jak najbardziej tłuste. Miał to być sposób najedzenia się “na zapas” przed 40-dniowym postem.
              3. Jak wygląda idealny pączek? Według cukierników minimum 400 kalorii, 55-70 gramów wagi, zrobiony  z ciasta drożdżowego i usmażony na smalcu.
              4. Jak spalić jednego pączka?  – wystarczy 46 minut szybkiego marszu, 57 minut mycia okien lub godzinę  i 39 minut pisania na komputerze.
              5. Podobno nie da się zjeść pączka bez oblizywania ust – spróbujcie sami.


               

          • Konkurs kulinarny

            „PASJA SMAKÓW- RYBY SMACZNE RYBY ZDROWE I DESERY KOLOROWE”

             

            W dniu 28.11.2019r w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu odbył się po raz szósty konkurs kulinarny „PASJA SMAKÓW- RYBY SMACZNE RYBY ZDROWE I DESERY KOLOROWE”. W konkursie wzięło udział 10 drużyn jednoosobowych. Naszą szkołę reprezentowała Aleksandra Żydek uczennica drugiej klasy wielozawodowej. Zadaniem podczas zmagań kulinarnych było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie z nich zakąski a także przygotowanie deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był szpinak i ser biały twarogowy. Aleksandra przygotowywała pstrąga z musem z mango na rukoli oraz babeczki szpinakowe „leśny mech”. Wykonanie potraw oceniało 4 jurorów. Wszyscy uczestnicy prezentowali bardzo wysoki poziom swoich umiejętności kulinarnych. Mimo iż nie wszystkim udało się zdobyć miejsce na podium to i tak wszyscy są zwycięzcami.


             

            • Zdalne gotowanie

                 Po podsumowaniu połowy roku szkolnego w Centrum Kształcenia Zawodowego w ZSR-T w Zwoleniu nadszedł czas refleksji na temat osiągnięć kulinarnych naszych uczniów – przyszłych kucharzy. W tych trudnych czasach przyszło nam się zmierzyć z zajęciami praktycznymi w formie zdalnej. Uczniowie klas branżowych trud ćwiczeń kulinarnych wzięli na swoje barki i postanowili zmierzyć się z gotowaniem w domowym zaciszu. Serdecznie dziękujemy rodzicom za udostępnienie kuchni swoim pociechom. Cierpliwość, jaką Państwo okazujecie swoim dzieciom zasługuje na uznanie. Cieszymy się z każdej wykonanej potrawy. Naszym uczniom gratulujemy samodyscypliny oraz zaangażowania podczas zmagań kulinarnych. Przygotowane potrawy wyglądają naprawdę  znakomicie. Oto kilka z przesłanych prac adeptów sztuki kulinarnej.


               

          • Centrum Kształcenia Zawodowego

            W Centrum Kształcenia Zawodowego w ZSR-T w Zwoleniu młodzież szkoląca swój warsztat kucharski przygotowała muffiny czekoladowe. Uczennice mieszkające w internacie poprzez słodki prezencik uczciły Dzień Chłopaka. Młodzi adepci kulinariów bardzo starali się i dołożyli wszelkich starań aby wypieki prezentowały się i smakowały jak najlepiej.

                 


             

      • Kontakty

        • Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu im. Bohaterów Walki z Faszyzmem
        • (+48) 48 676 20 34
          (+48) 48 676 26 16
        • ul. Sienkiewicza 17
          26-700 Zwoleń
          Poland
      • Logowanie