Młodzież naszej szkoły po raz kolejny uczestniczyła w warsztatach kulinarnych Cooke’n Talk w Radomiu. W dniu spotkania na naszych uczniów czekał Szef Patryk Jędrusik, a jego tematyką były przekąski - finger food.
W menu znalazły się następujące potrawy:
- Rosti z ziemniaków z serkiem śmietankowym, łososiem i kawiorem,
- Patee z kurczaka i chutney jabłkowym,
- Koreczki Capres,
- Bruschetta ze śledziem i kurkami,
- Tortilla,
- Śliwka w boczku,
- Mini pizza na cieście francuskim.
Przyszli kucharze z werwą przystąpili do pracy, którą kolejno w zespołach zlecał szef Patryk. Podczas procesu technologicznego poszczególnych przekąsek towarzyszył młodzieży dobry humor, więc w radosnej atmosferze zaczynały pojawiać się pierwsze podwaliny dań. W trakcie spotkania mogliśmy liczyć również na pomoc i radę Pani Mileny- właścicielki akademii. Podczas spotkania Szef podzielił się ciekawostkami ze świata gastronomii, jak również zdradził kilka trików kulinarnych przydatnych w kuchni. W tak zwanym międzyczasie Pan Patryk rozmawiał z młodzieżą o planach zawodowych na przyszłość. Zaprosił uczniów do odwiedzenia restauracji, w której szefuje i szkoli pracowników kuchni.
Zaproponowane menu spotkania zostało zrealizowane i młodzież z ogromną przyjemnością przystąpiła do poczęstunku. Podczas degustacji kucharze, prawie jednogłośnie, wybrali tortillę jako ich zdaniem najsmakowitszą przekąskę. Na zakończenie spotkania tradycyjnie zostało wykonane wspólne zdjęcie z szefem warsztatów.
Na koniec dyskutowaliśmy z młodzieżą na temat organizacji i uczestnictwa w kolejnych warsztatach. Przyszli kucharze wysnuli wnioski, że warto skorzystać z takich wydarzeniach, ponieważ:
- po pierwsze, warsztaty kulinarne to niezapomniane doświadczenie;
- po drugie, uczymy się nowych umiejętności lub szlifujemy te, które mamy;
- po trzecie, to naprawdę świetny sposób na spędzanie czasu w innej formie w szkole.
Przewidziany był również czas na relaks. Uczniowie wraz z nauczycielami udali się do Multikina na seans filmowy ,, Beetlejuice’’. Po filmie zrelaksowani i zadowoleni wróciliśmy w dobrych nastrojach do domu z nadzieją, iż w niedługim czasie po raz kolejny udamy się we wspólną podróż kulinarną.
Organizator wyjazdu:
Małgorzata Wrześniewska
Agata Wieczorek.