• TŁUSTY CZWARTEK

            20.02.2023

            Tłusty czwartek – to nasza tradycja,

            Więc szybko chwytaj pączki do rączki,

            Bo to świetna kompozycja.

            Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w naszym kraju około XVII wieku, ale wtedy jeszcze wyglądały one nieco inaczej niż obecnie. Miały w środku ukryty orzeszek, ten kto trafił na taki pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem. Tradycja do dziś nakazuje, aby w tłusty czwartek zjeść choć jednego pączka. Kto tego nie zrobi, temu do końca roku nie będzie się wiodło.

            Należy jednak pamiętać, że taka słodka przyjemność to około 250 -400 kcal (w zależności od nadzienia i sposobu smażenia). Jednak możemy je zamienić na inny słodki wypiek, także bardzo popularny tego dnia, a mianowicie faworki. Jeden faworek to w porównaniu do pączka tylko- 87 kcal.

            Nie przejmując się kaloriami, kultywujemy wielowiekową tradycję. Pomimo trwających ferii zimowych uczniowie szkoły branżowej na kierunku kucharz, przygotowali w swoich domach ulubione karnawałowe: pączki, faworki oraz oponki.  A oto efekty ich pracy.

          • KONKURS ,,PIZZA JAKĄ LUBIĘ”

            09.02.2023

            W dniu 09.02.2023, w naszej szkole został zorganizowany konkurs z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy pod hasłem ,,Pizza jaką lubię”. Wielu z nas ją uwielbia, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Pizza jest daniem smacznym, łatwym i szybkim w przygotowaniu.

            Uczestnicy konkursu pod czujnym okiem opiekunów przygotowali pizzę z najróżniejszymi dodatkami między innymi – kurczakiem, salami, oliwkami czy rukolą. Ich fantazja nie znała granic, więc powstawały małe dzieła sztuki kulinarnej. Jak się okazało pizza to niekoniecznie blat z ciasta drożdżowego z szynką i serem. Uczniowie udowodnili, że można w dowolny sposób zmieniać jej kształt, a także stosować wiele różnorodnych dodatków.

            Głównym celem konkursu było promowanie w środowisku szkolnym młodych adeptów sztuki kulinarnej, doskonalenie umiejętności zawodowych, wymiana doświadczeń oraz rozwijanie własnej kreatywności i pomysłowości.

            W konkursie wzięło udział 7 dwuosobowych drużyn, za co dziękujemy. Każda pizza była pyszna, wszystkie wyglądały smacznie i kolorowo. Komisja w składzie Pani Kierownik Teresa Zawadzak oraz Pan Szymon Klimowicz właściciel i szef pizzerii Lovers  mieli naprawdę trudne zadanie, aby wyłonić zwycięskie drużyny . Po burzliwych obradach, udało się wyłonić 3 pary:

            Miejsce 3

            Wiktoria Golec i Weronika Pianka - uczennice klasy 2 kp

            Miejsce 2

            Bartłomiej Golec i Piotr Chmielewski - uczniowie klasy 2 kp

            Miejsce 1

            Aleksandra Tomczyk i Kornelia Gołda - uczennice klasy 2dp

            Laureaci konkursu zostali nagrodzeni Voucherami ufundowanymi przez Radę Rodziców. Miłą niespodziankę dla pozostałych uczestników konkursu przygotował Pan Szymon w postaci dodatkowych voucherów na pizzę.

            Wszystkim uczestnikom, jury oraz sponsorom serdecznie dziękujemy i zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnych edycjach konkursu.

            Małgorzata Wrześniewska

            Magdalena Lalak

          • TAŃCE, ŻYCZENIA I POLONEZ - STUDNIÓWKA 2023

            07.02.2023

            Tegoroczni maturzyści Zespołu Szkół Rolniczo- Technicznych w Zwoleniu, dnia 4 lutego 2023r., bawili się wraz z osobami towarzyszącymi i nauczycielami w "Dworku Anna" na balu studniówkowym.

            Część oficjalna rozpoczęła się od życzeń. Jako pierwszy głos zabrał pan dyrektor Arosław Jakóbik, który życzył maturzystom dobrej zabawy. Głos zabrali również wicestarosta pan Waldemar Urbański, burmistrz Zwolenia pan Arkadiusz Sulima, a także przedstawiciele rodziców pani Dorota Siepietowska oraz pan Hubert Przepiórka.

            Wśród zaproszonych gości byli także przedstawiciele władzy: pan Paweł Sobieszek, pan Grzegorz Molendowski oraz pan Piotr Fijołek. Nie zabrakło także członków rady rodziców pani Marianny Fjiołek oraz pani Agnieszki Skrzypek.

            Po oficjalnym otwarciu balu i przemówieniach, uczniowie zaprosili wszystkich na okolicznościowy program artystyczny. Maturzyści zaprezentowali swoje zdolności wokalne, recytatorskie oraz taneczne, wykazując się niebanalnymi pomysłami i młodzieńczym wigorem. Następnie przedstawiciele klas czwartych wręczyli dyrekcji oraz nauczycielom drobne upominki, dziękując za wspólne cztery lata nauki. 

            Elementem studniówkowej tradycji był także polonez. Tańczącą i pięknie prezentującą się młodzież, podziwiali i oklaskiwali nauczyciele oraz zaproszeni goście. Autorką choreografii była Pani Katarzyna Serewiś. 

            Zabawa trwała do rana i na pewno pozostanie w pamięci wszystkich uczestników przez długie lata.

            Juz wkrótce, za przysłowiowe sto dni, za swoich podopiecznych kciuki będą trzymali wychowawcy klas maturalnych: 4f - pani Anna Toporek , 4e - pani Katarzyna Serewiś, 4a/g - pani Katarzyna Kozak, 4d- pani Ewa Holuj-Motyczka.

            Niebawem fotorelacja z balu, a tymczasem zachęcamy do obejrzenia zdjęć na stronie Starostwa Powiatowego w Zwoleniu

          • 31. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

            01.02.2023

            29 stycznia 2023r. odbył się 31. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.♥️♥️♥️

            W tym roku Orkiestra grała pod hasłem: „Chcemy wygrać z Sepsą! Gramy dla wszystkich- małych i dużych!”♥️

            Nasi wolontariusze kwestowali w szkole, na ulicach miasta Zwolenia. Łącznie udało się uzbierać kwotę 3.993,47 zł. ❗

            Rekordzistkami w kwestowaniu zostały uczennice:

            Justyna Wrześniewska- uzbierała kwotę 1. 582,55 zł i Kinga Seremak-1.188,80 zł

            Magdalena Krajewska

          • SZKOLNY KONKURS KULINARNY PT. "PIZZA JAKĄ LUBIĘ"

            30.01.2023

            Cel konkursu:

            Rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳

            I. Wymagania:

            1. Zadaniem uczestników konkursu jest wykonanie dowolnej pizzy. 🍕

            2. Uczestnicy konkursu pracują w drużynach dwuosobowych.

            3. Ciasto na pizzę 🍕 można przygotować wcześniej i przynieść w dniu konkursu ( ciasto na pizzę nie może być półproduktem mrożonym).

            4.Wykonanie i prezentacja produktu – pizzy nastąpi w dniu konkursu.

            5.Produkty i dodatki zapewniają członkowie drużyny, biorącej udział w konkursie.

            6.W jednym czasie na kuchni może pracować cztery drużyny. Urządzenia i sprzęt zostanie udostępniony uczestnikom.

            7. Członkowie drużyn powinni posiadać niezbędną odzież ochronną podczas swojej pracy.

            8.Porządek w pracowni po skończonym zadaniu, spoczywa na uczestnikach konkursu.

            II. Terminy:

            1. Zgłoszenia drużyn dwuosobowych należy dokonać do 06.02.23 za pośrednictwem systemu Librus do Pań Magdaleny Lalak lub Małgorzaty Wrześniewskiej. W wiadomości należy podać:

            - imię i nazwisko, klasę oraz przepis;

            - w dniu konkursu uczestnicy zgłaszają się do pracowni gastronomicznej na ul. Kościuszki 39.

            Uczniowie biorący udział w konkursie zwolnieni są z zajęć szkolnych.😉

            III. Komisja

            1.Prace oceni jury, powołane przez organizatora konkursu. Decyzje jury są ostateczne.

            2. Jury przyzna I, II i III nagrodę w konkursie.

            3. Gotowe wyroby będą oceniane według następujących kryteriów:

            - ogólne wrażenie artystyczne, max 5 punktów;

            - estetyka wykonania i oryginalność pomysłu, max 5 punktów;

            - dbałość stanowiska pracy, max 5 punktów;

            - jakość ciasta, dobór składników max 5 punktów.

            4. Nagrody zostaną wręczone w dniu konkursu. 🍕🍕🍕👍😀

            Organizatorzy: Małgorzata Wrześniewska, Magdalena Lalak

          • ZAPRASZAMY RECYTATORÓW

            23.01.2023

            Wszystkich chętnych, zarówno uczniów technikum jak i szkoły branżowej I stopnia, serdecznie zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie recytatorskim, który odbędzie się 7 lutego w sali konferencyjnej.

            Wybierz swój ulubiony wiersz, przygotuj jego interpretację słowną i zaprezentuj przed szkolną komisją konkursową. Pamiętaj, jury weźmie pod uwagę:

            - pamięciowe opanowanie wybranego tekstu;

            - interpretację słowną tekstu (tempo, intonację, dykcję);

            - kulturę słowa;

            - ogólny wyraz artystyczny (uzasadniony gest i ruch sceniczny).

            Mile widziane  stroje i rekwizyty! 

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu im. Bohaterów Walki z Faszyzmem
      • (+48) 48 676 20 34 (+48) 48 676 26 16
      • ul. Sienkiewicza 17 26-700 Zwoleń Poland
    • Logowanie