• UWAGA! ZMIANA TRYBU NAUCZANIA!
          • UWAGA! ZMIANA TRYBU NAUCZANIA!

            18.12.2021

            Zgodnie z Rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 13 grudnia 2021 r. w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, od 20 grudnia 2021r. do 9 stycznia 2022r. nauka będzie odbywać się w trybie zdalnym. 

            Zajęcia praktyczne w klasach 1mp, 2mp, 3mp i 3m oraz zajęcia praktyczne uczniów CKZ (kucharz) odbywają się stacjonarnie. Młodociani pracownicy uczęszczają na praktyki do pracodawców.

          • FINAŁ SZLACHETNEJ PACZKI

            15.12.2021

            Rok 2021 to rok pełen wyzwań. Kolejnym, którego się podjęliśmy była organizacja razem z naszym organem prowadzącym nie jednej, ale czterech paczek dla rodzin, biorących udział w Szlachetnej Paczce.

            Nauczyciele i uczniowie stanęli na wysokości zadania i w ciągu dwóch tygodni skompletowali, działając wspólnie, dużą część produktów zaspokajających codzienne potrzeby. Dodatkowo, do zbiórki dołączyła część rodziców naszych uczniów. Uruchomiliśmy też dodatkową zbiórkę pieniędzy, w której uzbieraliśmy prawie 800 zł. Ta kwota została przeznaczona na zakup droższych potrzeb rodzin. Młodzież i nauczyciele pomagali też na dalszych etapach przygotowania paczek. Aktywnie uczestniczyliśmy w pakowaniu produktów oraz jako wolontariusze rodzin i wolontariusze magazynu Szlachetnej Paczki.

            Dzięki tym wszystkim działaniom udało się przywrócić nadzieję w domach dwojga samotnych seniorów - pana Adama i pani Marii. Dodatkowo wspomogliśmy walkę z trudnościami w rodzinach pani Doroty i pani Moniki.

            Oprócz pomocy jakiej udzieliliśmy, udało nam się udowodnić sobie i innym, że mimo pandemii i izolacji, dalej nie jesteśmy na siebie obojętni. Jedna z zasad Szlachetnej Paczki to: "Każdy jest ważny" i właśnie tą zasadą będziemy starać się żyć w naszej szkolnej społeczności.

            Mateusz Pindakiewicz

          • WYNIKI OGÓLNOPOLSKIEGO KARPIOWEGO KONKURSU KULINARNEGO

            13.12.2021

            Zmagania naszych uczennic - przyszłych kucharek zostały docenione. Dziewczęta zostały wyróżnione, zdobywając łącznie 30 punktów na 40 możliwych. W konkursie  brały udział wszystkie typy szkół z całej Polski. Tematyką konkursu był - KARP. Praca konkursowa zawierała:  opis sylwetek kucharzy oraz stworzenie dokładnej receptury nowatorskiego dania z karpia. Ponadto zostały dołączone fotografie drużyny kucharskiej, a także do 2 fotografii surowców,  do 4 fotografii  technologii przygotowania potrawy, do 2 fotografii  gotowych potraw.

            Przy  wyborze prac konkursowych komisja  stosowała w szczególności następujące kryteria: oryginalna forma pracy konkursowej, wartość merytoryczna, walory artystyczne, zgodność z wymogami wskazanymi w regulaminie, innowacyjność.

            Zwycięzcami konkursu organizowanego przez Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp" - sfinansowanego przez Fundusz Promocji Ryb została drużyna Zespołu Szkół nr 6 w Ełku. Drużyna  przygotowała Sashimi z karpia (potrawa autorska) i roladki z karpia (potrawa organizatora).Trzyosobowy skład jury w trakcie dwudniowych, jedenastogodzinnych obrad, spośród 142 potraw przygotowanych przez 71 drużyn kucharskich, wytypował właśnie potrawy z Ełku, za które przyznano 39 punktów na 40 możliwych. Poniżej przedstawiam pracę osób nagrodzonych.

            Dla przybliżenia sylwetek uczestniczek konkursu przedstawiam opis.

            Drużyna Katarzyny i Natalii  to zgrany i zgodny duet. Dziewczęta chętnie ze sobą współpracują podczas zajęć.

            Katarzyna to osoba o pogodnym usposobieniu, chętna do pracy i współpracy w grupie. Wolny czas spędza z rodziną i przyjaciółmi. Kasia lubi jazdę na rowerze szczególnie w wiosenne, słoneczne dni. W domu odnajduje swój azyl w kuchni, gdzie rozwija zainteresowania kulinarne, poznaje nowe smaki i aromaty nowych dań. Od niedawna miłośniczka termomixa. 

            Natalia to uczennica skromna, miła i uśmiechnięta. Lubi przebywać w towarzystwie rówieśników, chętnie służy pomocą i radą. Lubi spacery i kontakt z przyrodą. Kuchnia jest jej pasją. Odnajduje się  zarówno w kuchni klasycznej, jak i nowatorskiej. Najbliższe są jej potrawy z kasz i ryżu, a popularne risotto jest jej ulubioną potrawą. Dużą przyjemność z pracy czerpie przy sporządzaniu wypieków słodkich. W przyszłości chciałaby rozwijać swoje zainteresowania kulinarne.

            Drużyna Mileny i Magdaleny to duet dobry, choć niekiedy wybuchowy.

            Milena to dziewczyna zorganizowania i energiczna. Lubi gotować bez gotowych receptur, zawsze z dbałością o smak. Wiedzę o recepturach i tajnikach kulinarnych kuchni staropolskiej czerpie od babci. Miłośniczka książek o tematyce historycznej. Lubi szybką jazdę samochodem.

            Magdalena  to osoba  spokojna. W kuchni lubi mieć zorganizowany warsztat pracy, poznawać nowe smaki, chętnie eksperymentuje z potrawami. W domowym zaciszu spod jej ręki wychodzą smakowite ciasta i ciasteczka dla najbliższych. Miłośniczka zwierząt, a jej ulubieniec to Myrka –dachowiec.

            W tej drużynie-w starciu dwóch żywiołów - często powstaje ,,coś” dobrego.

            Naszym Uczestnikom gratuluję wyróżnienia.

            Małgorzata Wrześniewska

             

          • COOK ’N’ TALK - MICHAŁ FABISZEWSKI MASTERCHEF - WARSZTATY KULINARNE

            09.12.2021

            Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia postanowiliśmy odmienić swój dzień zajęć praktycznych i udaliśmy się z wizytą do Akademii Kulinarnej Cook’n’Talk w Radomiu. Tego dnia  z  grupą młodych kucharzy spotkał się MASTERCHEF MICHAŁ FABISZEWSKI.  Tematyka warsztatów nawiązywała do zbliżających się Świat.

            Uczniowie pod opieką i czujnym okiem Szefa Michała wspólnie przygotowali:

            - zupę rybną a 'la flaczki,

            - a’la  pierogi z farszem wigilijnym,

            - zielone krokiety postne,

            - piernik z garam masala i konfiturą cytrusową.

            Masterchef rozdysponował zadania pośród młodych kucharzy i w kuchni zaczęło się dziać. W trakcie wykonywanych zadań Szef opowiadał i wyjaśniał o zmianach zachodzących podczas procesu produkcji danej potrawy. Chociaż  jak to w kuchni bywa, zaczęło się banalnie od obierania ziemniaków - to wcale w efekcie końcowym banalnie nie było. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z mieszanką przypraw garam masala, którą wykorzystali do sporządzania piernika. Sporządzenie ,,dobrej” oliwy cytrynowej, też okazało się niełatwym, aczkolwiek bardzo dobrze wykonanym zadaniem. W trakcie pracy przy sporządzaniu w/w potraw mogliśmy korzystać ze skarbnicy wiedzy Pana Michała, który chętnie nam ją przekazał. Po pewnym czasie, stres ,,gotowania z MasterChefem” zniknął i atmosfera się rozluźniła. Zaczęły się pojawiać pierwsze podwaliny dań, a na twarzach uczestników pojawił się uśmiech. Dla wszystkich został nakryty stół do wspólnego posiłku, na którym zaczęły pojawiać się dania. Młodzież miała okazję spróbować swoich sił w aranżacji własnych potraw. Na koniec pracy został do udekorowania pyszny piernik. Uczniowie w grupach dwuosobowych tworzyli własne dekoracje, a efekty ich zmagań zobaczcie sami. Podczas przygotowań został zdradzony sposób na tarcie imbiru, który już z nami na pewno pozostanie.

            Dziękujemy Akademii Kulinarnej, jak również Szefowi Michałowi Fabiszewskiemu za poświęcony czas i dobre rady.

            Małgorzata Wrześniewska

          • MULTIMEDIALNY KONKURS BIBLIOTEKI – WYNIKI

            07.12.2021

            Konkurs na recenzję książki lub filmu miał na celu:

            • pobudzenie wyobraźni, kreatywności i aktywności twórczej uczniów,
            • kształtowanie umiejętności wyrażania refleksji i opinii o dziele literackim, lub sztuce filmowej,
            • poznanie upodobań literackich naszych uczniów,
            • promocja książek znajdujących się w zbiorach biblioteki.

            Konkurs przeznaczony był dla uczniów ZSR-T w Zwoleniu. Przystąpienie do konkursu było równoznaczne z akceptacją regulaminu konkursu przez uczestnika.

            Zgodnie z postanowieniami regulaminu prace konkursowe zostały ocenione do dnia 3 grudnia. Przesłano 21 filmików konkursowych, z których zostały wybrane te najciekawsze. Ze względu na wyrównany poziom liczba laureatów jest większa niż zazwyczaj.

            Oto oni:

            I miejsce

            Szewczyk Dominika 3ap, Wioleta Mazur 2gp.

            II miejsce

            Natalia Krawczyk 3dp, Julia Gregorczyk 3gp

            III miejsce:

            Wiktoria Sikorska 3dp, Kinga Gregorczyk 3ap, Skrzypek Stanisław 3gp

            Wyróżnienia:

            Patryk Ruba 2gp, Natalia Pawelec 3w.

            Wszystkim uczestnikom BARDZO DZIĘKUJĘ za udział i zapraszam do obejrzenia prac konkursowych. 

            Katarzyna Krzyśko -Płachta

          • HASTA LUEGO MALAGA!

            03.12.2021

            W piątek nasi uczniowie odbywający praktyki zawodowe w Hiszpanii pożegnali się ze swoimi pracodawcami. Uwieńczeniem ich pracy są certyfikaty. Zapraszamy do obejrzenia krótkiego nagrania, w którym sami opowiadają o swoim pobycie w Maladze. 

            W piątkowy wieczór wzięliśmy udział w otwarciu sezonu świątecznego. Było to iście spektakularne wydarzenie z pokazem iluminacji świątecznych z oprawą muzyczną. Zapraszamy do obejrzenia krótkiego nagrania!

            Żal nam opuszczać to malownicze miejsce. Sobotni poranek rozpoczęliśmy od podziwiania wschodu słońca wyłaniającego się z morza Śródziemnego. Spójrzcie sami!

            Uczniowie naszej szkoły realizowali zagraniczną praktykę zawodową dzięki udziałowi w projekcie "Euro Zawodowcy" współfinansowanemu  ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.

            Beata Olczyk

            Monika Grzeszczyk


    • Kontakty

      • Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu im. Bohaterów Walki z Faszyzmem
      • sekretariat@zsrtzwolen.pl
      • (+48) 48 676 20 34
      • ul. Sienkiewicza 17 26-700 Zwoleń Poland
    • Logowanie