• TAŃCE, ŻYCZENIA I POLONEZ - STUDNIÓWKA 2023

            07.02.2023

            Tegoroczni maturzyści Zespołu Szkół Rolniczo- Technicznych w Zwoleniu, dnia 4 lutego 2023r., bawili się wraz z osobami towarzyszącymi i nauczycielami w "Dworku Anna" na balu studniówkowym.

            Część oficjalna rozpoczęła się od życzeń. Jako pierwszy głos zabrał pan dyrektor Arosław Jakóbik, który życzył maturzystom dobrej zabawy. Głos zabrali również wicestarosta pan Waldemar Urbański, burmistrz Zwolenia pan Arkadiusz Sulima, a także przedstawiciele rodziców pani Dorota Siepietowska oraz pan Hubert Przepiórka.

            Wśród zaproszonych gości byli także przedstawiciele władzy: pan Paweł Sobieszek, pan Grzegorz Molendowski oraz pan Piotr Fijołek. Nie zabrakło także członków rady rodziców pani Marianny Fjiołek oraz pani Agnieszki Skrzypek.

            Po oficjalnym otwarciu balu i przemówieniach, uczniowie zaprosili wszystkich na okolicznościowy program artystyczny. Maturzyści zaprezentowali swoje zdolności wokalne, recytatorskie oraz taneczne, wykazując się niebanalnymi pomysłami i młodzieńczym wigorem. Następnie przedstawiciele klas czwartych wręczyli dyrekcji oraz nauczycielom drobne upominki, dziękując za wspólne cztery lata nauki. 

            Elementem studniówkowej tradycji był także polonez. Tańczącą i pięknie prezentującą się młodzież, podziwiali i oklaskiwali nauczyciele oraz zaproszeni goście. Autorką choreografii była Pani Katarzyna Serewiś. 

            Zabawa trwała do rana i na pewno pozostanie w pamięci wszystkich uczestników przez długie lata.

            Juz wkrótce, za przysłowiowe sto dni, za swoich podopiecznych kciuki będą trzymali wychowawcy klas maturalnych: 4f - pani Anna Toporek , 4e - pani Katarzyna Serewiś, 4a/g - pani Katarzyna Kozak, 4d- pani Ewa Holuj-Motyczka.

            Niebawem fotorelacja z balu, a tymczasem zachęcamy do obejrzenia zdjęć na stronie Starostwa Powiatowego w Zwoleniu

          • 31. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

            01.02.2023

            29 stycznia 2023r. odbył się 31. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.♥️♥️♥️

            W tym roku Orkiestra grała pod hasłem: „Chcemy wygrać z Sepsą! Gramy dla wszystkich- małych i dużych!”♥️

            Nasi wolontariusze kwestowali w szkole, na ulicach miasta Zwolenia. Łącznie udało się uzbierać kwotę 3.993,47 zł. ❗

            Rekordzistkami w kwestowaniu zostały uczennice:

            Justyna Wrześniewska- uzbierała kwotę 1. 582,55 zł i Kinga Seremak-1.188,80 zł

            Magdalena Krajewska

          • SZKOLNY KONKURS KULINARNY PT. "PIZZA JAKĄ LUBIĘ"

            30.01.2023

            Cel konkursu:

            Rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳

            I. Wymagania:

            1. Zadaniem uczestników konkursu jest wykonanie dowolnej pizzy. 🍕

            2. Uczestnicy konkursu pracują w drużynach dwuosobowych.

            3. Ciasto na pizzę 🍕 można przygotować wcześniej i przynieść w dniu konkursu ( ciasto na pizzę nie może być półproduktem mrożonym).

            4.Wykonanie i prezentacja produktu – pizzy nastąpi w dniu konkursu.

            5.Produkty i dodatki zapewniają członkowie drużyny, biorącej udział w konkursie.

            6.W jednym czasie na kuchni może pracować cztery drużyny. Urządzenia i sprzęt zostanie udostępniony uczestnikom.

            7. Członkowie drużyn powinni posiadać niezbędną odzież ochronną podczas swojej pracy.

            8.Porządek w pracowni po skończonym zadaniu, spoczywa na uczestnikach konkursu.

            II. Terminy:

            1. Zgłoszenia drużyn dwuosobowych należy dokonać do 06.02.23 za pośrednictwem systemu Librus do Pań Magdaleny Lalak lub Małgorzaty Wrześniewskiej. W wiadomości należy podać:

            - imię i nazwisko, klasę oraz przepis;

            - w dniu konkursu uczestnicy zgłaszają się do pracowni gastronomicznej na ul. Kościuszki 39.

            Uczniowie biorący udział w konkursie zwolnieni są z zajęć szkolnych.😉

            III. Komisja

            1.Prace oceni jury, powołane przez organizatora konkursu. Decyzje jury są ostateczne.

            2. Jury przyzna I, II i III nagrodę w konkursie.

            3. Gotowe wyroby będą oceniane według następujących kryteriów:

            - ogólne wrażenie artystyczne, max 5 punktów;

            - estetyka wykonania i oryginalność pomysłu, max 5 punktów;

            - dbałość stanowiska pracy, max 5 punktów;

            - jakość ciasta, dobór składników max 5 punktów.

            4. Nagrody zostaną wręczone w dniu konkursu. 🍕🍕🍕👍😀

            Organizatorzy: Małgorzata Wrześniewska, Magdalena Lalak

          • ZAPRASZAMY RECYTATORÓW

            23.01.2023

            Wszystkich chętnych, zarówno uczniów technikum jak i szkoły branżowej I stopnia, serdecznie zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie recytatorskim, który odbędzie się 7 lutego w sali konferencyjnej.

            Wybierz swój ulubiony wiersz, przygotuj jego interpretację słowną i zaprezentuj przed szkolną komisją konkursową. Pamiętaj, jury weźmie pod uwagę:

            - pamięciowe opanowanie wybranego tekstu;

            - interpretację słowną tekstu (tempo, intonację, dykcję);

            - kulturę słowa;

            - ogólny wyraz artystyczny (uzasadniony gest i ruch sceniczny).

            Mile widziane  stroje i rekwizyty! 

          • WYCIECZKA ZAWODOWA KLAS TECHNIKUM EKONOMICZNEGO DO WARSZAWY

            18.01.2023

            W czwartek, 12 stycznia 2023 r. odbyła się wycieczka zawodowa klas technikum ekonomicznego do Warszawy. Kierownikiem i organizatorem wyjazdu była pani Marta Dziekan, która w ramach prowadzonej w tym roku współpracy z mazowieckim oddziałem GUS, zdobyła zaproszenie na stacjonarne lekcje dla naszych uczniów. Grupa liczyła 40 uczniów z następujących klas: 2ep, 4ep oraz 1ep. Pozostali opiekunowie to panie Ewa Hołuj-Motyczka i Katarzyna Krzyśko-Płachta.

            W tym samym czasie odbyły się dwa dwugodzinne spotkania dla naszych uczniów:

            - klasa 1ep oraz 2ep – „Jak poprawnie interpretować dane statystyczne?”

            - klasa 4ep – „Własna firma – od pomysłu do działania”

            Po zakończeniu lekcji z pracownikami Głównego Urzędu Statystycznego przyszedł czas na  rozrywkę i zabawę. Odwiedziliśmy znajdujący się w okolicy TB Bowling & Bilard Club. Cała kręgielnia była zarezerwowana wyłącznie dla nas. Dla większości naszych uczniów było to pierwsze spotkanie z profesjonalną kręgielnią. Byli również tacy, którzy grali już wiele razy. Przede wszystkim liczyła się jednak nie technika, a dobra zabawa. Grupa podzieliła się na 5 drużyn, wśród uśmiechów i radości przez aż dwie godziny –– pochłonięta była wspólną rywalizacją. Wszystko to uwieczniliśmy na pamiątkowych fotografiach.

            W świetnych humorach wyruszyliśmy zobaczyć ostatni punkt wycieczki. Były to Królewskie Ogród Światła przy pałacu w Wilanowie. Ta wystawa plenerowa, to doskonała propozycja na zimne
            i szare wieczory – od 10 lat to jedna z największych atrakcji Warszawy.

            Po zmroku na wystawę prowadził nas znany już z poprzednich lat, 75-metrowy świetlisty tunel, w którym rozbrzmiewała muzyka klasyczna.  Przed wejściem na właściwą wystawę przeszliśmy przez Galerię Obrazów – reprodukcji wybranych dzieł z kolekcji wilanowskiej. Na dziedzińcu zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcia w świetlnych kompozycjach. W Ogrodzie Południowym przy Oranżerii już indywidualnie mogliśmy zgubić się w Labiryncie pełnym mitologicznych stworów i zagadek. Na tarasie dolnym, cała iluminacja świetlna poruszała się w rytm muzyki jako Muzyczny Ogród Marzeń. Idealnym dopełnieniem był zaprojektowany w prawdziwie królewskim stylu Ogród Różany Raffaello. Zjawiskowe świetliste róże i foto-rama, były idealnym zakończeniem wizyty w tym miejscu.

            Pełni wrażeń i miłych wspomnień, które możecie zobaczyć na pięknych fotografiach, w godzinach wieczornych wróciliśmy do Zwolenia.

                                                                                                                                                 Marta Dziekan

          • DZIEŃ MORELI

            09.01.2023

            Dnia 9 stycznia w kalendarzu świąt nietypowych przypada Dzień Moreli. W związku z tym uczniowie klasy I oraz III Branżowej Szkoły I Stopnia na kierunku kucharz wraz z nauczycielami postanowili uczcić to wyjątkowe święto, przygotowując dania oraz słodkości, w których głównym składnikiem jest morela. 

            Uczniowie klasy I przygotowali: Zupę z soczewicy i moreli oraz Ciasto Krajanka Morelowa, natomiast młodzież z klasy III swoje umiejętności zaprezentowała przygotowując Ciasteczka Morelowe, Ciasto Pszczółka oraz Deser Słoneczny, którego bazą był mus morelowy.

            Ponadto uczniowie dowiedzieli się, że morela to mniejsza kuzynka brzoskwini, to bardzo cenny odżywczo owoc, który możemy spożywać na świeżo i w wersji suszonej. Owoc ten przywędrował do nas z Azji jednak w naszej szerokości geograficznej jego uprawa możliwa jest jedynie amatorsko w związku z wrażliwością tej rośliny na wiosenne przymrozki. Najpopularniejsze odmiany to: Early Orange, Darina czy Modern.

            Morela swoje zastosowanie w kuchni znajduje zarówno w formie świeżej jak i suszonej.

            Jest idealną przekąską, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia. Używamy jej także do przygotowywania dań wytrawnych, ciast i deserów. W wykorzystaniu moreli ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.  

            Morele są bogactwem witamin oraz minerałów, dlatego zalety tego owocu można podsumować tylko w jeden sposób – Życząc Smacznego.

            M. Wrześniewska

            M. Lalak

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu im. Bohaterów Walki z Faszyzmem
      • (+48) 48 676 20 34
      • ul. Sienkiewicza 17 26-700 Zwoleń Poland
    • Logowanie