Drodzy uczniowie, ogłaszamy kolejny konkurs, tym razem fotograficzny. Spójrz na literaturę okiem fotografa i wykonaj zdjęcie, które będzie stanowiło interpretację wybranego przez Ciebie cytatu literackiego. Zapoznaj się z Regulaminem_konkursu_fotograficznego.pdf
Aktualności
ZRÓB FOTKĘ, WYBIERZ CYTAT I WYŚLIJ - UWAGA KONKURS
02.04.2023
WIOSNA W ZSR-T
02.04.2023Zakwitły krokusy, których cebulki zostały posadzone jesienią przez uczniów technikum architektury krajobrazu. Wzeszły też narcyzy i tulipany, ale na ich kwitnienie trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać. Chociaż aura nas nie rozpieszcza, mamy wiosnę!
AKCJA HONOROWEGO KRWIODAWSTWA
29.03.2023W naszej szkole regularnie, od dwudziestu lat, organizowane są akcje honorowego krwiodawstwa. Każdego roku uczniowie mają dwie okazje do oddawania krwi. W ten sposób uzyskujemy ponad 30 litrów tego cennego płynu. Akcje organizowane są w październiku i marcu.
Wielu młodych ludzi przygodę z krwiodawstwem rozpoczęło dzięki akcjom organizowanym u nas i nadal, jako dojrzałe osoby, zgłaszają się na nasze akcje. Z okazji do honorowego oddawania krwi korzystają także mieszkańcy Zwolenia i okolicznych miejscowości.
Cieszy nas, że 20 marca ekipa z regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa miała dużo pracy, ponieważ w akcji wzięło udział 33 dawców i udało sie zebrać ponad 14 litrów krwi.
Dziękujemy wszystkim za ten szlachetny gest i zachęcamy do udziału w następnych zbiórkach.
BOHATER O WIELU TWARZACH
28.03.2023W warsztatach szkolnych Zespołu Szkół Rolniczo - Technicznych w Zwoleniu młodzi kucharze obchodzili Międzynarodowy Dzień Szpinaku.
Celem święta jest zwrócenie uwagi na właściwości prozdrowotne tego warzywa. Jest ono bowiem źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, m.in. wit. C, A, E, B6, żelaza, potasu, magnezu oraz kwasu foliowego.
Wszyscy słyszymy, że szpinak jest zdrowy, ale nie każdy potwierdzi, że jest smaczny. Zdaniem naszych uczniów to kwestia jego przygotowania. Młodzi kucharze postanowili się przekonać, jak wiele dań można przygotować. Liście szpinaku wykorzystali do wielu smacznych potraw m.in. dodając je do pysznych dań, farszu, zapiekanek, a nawet do ciast. W ramach zajęć pod opieką nauczycieli zawodu kucharz młodzież przygotowała:
- tartę ze szpinakiem i ricottą,
- babeczki leśny mech,
- sałatkę z pieczonych batatów na szpinaku,
- ślimaczki z ciasta francuskiego,
- kopytka szpinakowe,
- cannelloni z sosem szpinakowo-serowym.
5Przygotowane dania kucharze zaprezentowali zaproszonym gościom. W czasie degustacji można było przekonać się, że szpinak nie jedno ma imię i jest bohaterem wielu smacznych dań.
NABÓR DO POWIATOWEGO KONKURSU ZAGADEK LOGICZNO-MATEMATYCZNYCH
17.03.2023Drodzy uczniowie, nauczyciele, rodzice z radością informujemy, że ruszamy z drugą edycją konkursu!!! Z pewnych źródeł wiemy, że niektórzy bardzo na to czekali ( Sukces zeszłorocznej edycji zmotywował nas do działania i uświadomił, jak wielka rzesza młodych osób interesuje się logiką, matematyką i chętnie podejmuje wyzwania!
Nauczyciele z Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych im. Bohaterów Walki z Faszyzmem w Zwoleniu organizują drugą edycje Powiatowego Konkursu Zagadek LOGICZNO-MATEMATYCZNYCH pod patronatem Starosty Zwoleńskiego Pana Stefana Bernaciaka. Konkurs skierowany jest do uczniów klas 7 i 8 szkół podstawowych z Powiatu Zwoleńskiego oraz szkół z okolic powiatu, w których znajdą się uczniowie zainteresowani konkursem. Zgłoszenia dokonuje nauczyciel poprzez wysłanie karty zgłoszenia uczniów do Konkursu Zagadek Logiczno-Matematycznych na e-maila: konkurs.logmat@gmail.com.
Zgłoszenia należy przesłać do 28.03.2023r.
Patronat Medialny: Rekord Grupa Mediowa oraz Zwoleń24
POWIATOWE MISTRZOSTWA W PIŁKĘ RĘCZNĄ
16.03.2023Dziś w naszej szkole odbyły się Powiatowe Mistrzostwa w Piłkę Ręczną. Było emocjonująco do końca, a wynik oscylował w granicach remisu, zarówno w meczach dziewcząt jak i chłopcow. Dziękujemy drużynom, trenerom oraz kibicom, którzy zbudowali fantastyczną atmosferę na boisku i trybunach. Przedstawiamy skrót wydarzeń...
SZKOLNY KONKURS RECYTATORSKI
10.03.2023W piątek, 10 marca odbyło się uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień w szkolnym konkursie recytatorski, który odbył się jeszcze przed feriami. Udział w nim wzięli uczniowie zarówno klas technikum, jak i szkoły branżowej I stopnia. Uczestnicy interpretowali wybrany przez siebie utwór poetycki, stosując się do kryteriów konkursowych.
Pokonując stres, recytatorzy zaprezentowali swoje, coraz rzadziej spotykane w czasach smartfonów i komputerów, umiejętności: wrażliwość artystyczną, ciekawą intonację oraz dykcję.
Miło nam przedstawić najlepszych w naszej szkole:
I miejsce ex aequo Monika Żaczkiewicz z klasy 4d oraz Dominika Szewczyk z klasy 4ap
II miejsce Kornelia Gołda z klasy 2d
III miejsce Maciej Cygan z klasy 2fp
Wyróżnieni zostali: Jakub Czarnecki z klasy 1msp, Łoszak Amelia z klasy 2fp, Oliwia Gola z klasy 1cep, Piotr Okrój z klasy 3fp, Wiktoria Danasiewicz z klasy 2gp.
Wszystkim serdecznie gratulujemy!
ŻYCZENIA OD PANA DYREKTORA
08.03.2023
ŻYCZENIA OD SAMORZĄDU SZKOLNEGO
08.03.2023
POMÓŻ ODBUDOWAĆ LATA PRACY- ZRZUTKA...
04.03.2023Kochani! Wiemy, że zawsze mogliśmy liczyć na Wasze dobre serce i bezinteresowną pomoc. Pokazaliście to już wielokrotnie, za co serdecznie dziękujemy!
Los sparwił, że kolejny raz zwracamy się do Was z prośbą o wsparcie zrzutki na odbudowę warsztatu stolarskiego, owocu wieloletniej pracy rodzica jednej z naszych uczennic. Bądźmy z nimi w tym trudnym dla nich czasie, dobro powraca...
Link do zrzutki:
MASZ UKOŃCZONE 18 LAT? PRZYJDŹ...
02.03.2023
NARODOWY DZIEŃ PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH
28.02.20233 lutego 2011 roku Sejm uchwalił ustawę o ustanowieniu dnia 1 marca Narodowym Dniem Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Od tego czasu czcimy ich walkę i ofiarę.
Z tej okazji klasy 1ecp oraz 4fp przygotowały prezentację multimedialną dla uczniów klas pierwszych, która przybliżyła młodzieży zasięg i zakres walk zbrojnych oraz politycznych Polaków o suwerenność po zakończeniu II wojny światowej. Uczniowie dowiedzieli się, dlaczego żołnierze rozwiązanych oddziałów Armii Krajowej i innych organizacji zbrojnych kontynuowali walkę i dlaczego nazywa się ich żołnierzami wyklętymi albo żołnierzami niezłomnymi.
Przygotowano także wystawę upamiętniającą bohaterów polskiego powojennego podziemia niepodległościowego i antykomunistycznego, do której obejrzenia zachęcamy.
TŁUSTY CZWARTEK
20.02.2023Tłusty czwartek – to nasza tradycja,
Więc szybko chwytaj pączki do rączki,
Bo to świetna kompozycja.
Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w naszym kraju około XVII wieku, ale wtedy jeszcze wyglądały one nieco inaczej niż obecnie. Miały w środku ukryty orzeszek, ten kto trafił na taki pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem. Tradycja do dziś nakazuje, aby w tłusty czwartek zjeść choć jednego pączka. Kto tego nie zrobi, temu do końca roku nie będzie się wiodło.
Należy jednak pamiętać, że taka słodka przyjemność to około 250 -400 kcal (w zależności od nadzienia i sposobu smażenia). Jednak możemy je zamienić na inny słodki wypiek, także bardzo popularny tego dnia, a mianowicie faworki. Jeden faworek to w porównaniu do pączka tylko- 87 kcal.
Nie przejmując się kaloriami, kultywujemy wielowiekową tradycję. Pomimo trwających ferii zimowych uczniowie szkoły branżowej na kierunku kucharz, przygotowali w swoich domach ulubione karnawałowe: pączki, faworki oraz oponki. A oto efekty ich pracy.
KONKURS ,,PIZZA JAKĄ LUBIĘ”
09.02.2023W dniu 09.02.2023, w naszej szkole został zorganizowany konkurs z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy pod hasłem ,,Pizza jaką lubię”. Wielu z nas ją uwielbia, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Pizza jest daniem smacznym, łatwym i szybkim w przygotowaniu.
Uczestnicy konkursu pod czujnym okiem opiekunów przygotowali pizzę z najróżniejszymi dodatkami między innymi – kurczakiem, salami, oliwkami czy rukolą. Ich fantazja nie znała granic, więc powstawały małe dzieła sztuki kulinarnej. Jak się okazało pizza to niekoniecznie blat z ciasta drożdżowego z szynką i serem. Uczniowie udowodnili, że można w dowolny sposób zmieniać jej kształt, a także stosować wiele różnorodnych dodatków.
Głównym celem konkursu było promowanie w środowisku szkolnym młodych adeptów sztuki kulinarnej, doskonalenie umiejętności zawodowych, wymiana doświadczeń oraz rozwijanie własnej kreatywności i pomysłowości.
W konkursie wzięło udział 7 dwuosobowych drużyn, za co dziękujemy. Każda pizza była pyszna, wszystkie wyglądały smacznie i kolorowo. Komisja w składzie Pani Kierownik Teresa Zawadzak oraz Pan Szymon Klimowicz właściciel i szef pizzerii Lovers mieli naprawdę trudne zadanie, aby wyłonić zwycięskie drużyny . Po burzliwych obradach, udało się wyłonić 3 pary:
Miejsce 3
Wiktoria Golec i Weronika Pianka - uczennice klasy 2 kp
Miejsce 2
Bartłomiej Golec i Piotr Chmielewski - uczniowie klasy 2 kp
Miejsce 1
Aleksandra Tomczyk i Kornelia Gołda - uczennice klasy 2dp
Laureaci konkursu zostali nagrodzeni Voucherami ufundowanymi przez Radę Rodziców. Miłą niespodziankę dla pozostałych uczestników konkursu przygotował Pan Szymon w postaci dodatkowych voucherów na pizzę.
10Wszystkim uczestnikom, jury oraz sponsorom serdecznie dziękujemy i zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnych edycjach konkursu.
Małgorzata Wrześniewska
Magdalena Lalak
DZIEŃ PIZZY
08.02.2023
HEJT – PRZEMOC W INTERNECIE. ZAJĘCIA EDUKACYJNO-PROFILAKTYCZNE DLA NASZEJ MŁODZIEŻY
08.02.20236 lutego w Bibliotece Pedagogicznej w Radomiu Filia w Zwoleniu obyły się zajęcia edukacyjno-profilaktyczne dla naszej młodzieży, które przeprowadziła pani Anna Orłowska. Spotkanie poświęcone było tematyce hejtu.
Więcej na stronie Biblioteki Pedagogicznej.
TAŃCE, ŻYCZENIA I POLONEZ - STUDNIÓWKA 2023
07.02.2023Tegoroczni maturzyści Zespołu Szkół Rolniczo- Technicznych w Zwoleniu, dnia 4 lutego 2023r., bawili się wraz z osobami towarzyszącymi i nauczycielami w "Dworku Anna" na balu studniówkowym.
Część oficjalna rozpoczęła się od życzeń. Jako pierwszy głos zabrał pan dyrektor Arosław Jakóbik, który życzył maturzystom dobrej zabawy. Głos zabrali również wicestarosta pan Waldemar Urbański, burmistrz Zwolenia pan Arkadiusz Sulima, a także przedstawiciele rodziców pani Dorota Siepietowska oraz pan Hubert Przepiórka.
Wśród zaproszonych gości byli także przedstawiciele władzy: pan Paweł Sobieszek, pan Grzegorz Molendowski oraz pan Piotr Fijołek. Nie zabrakło także członków rady rodziców pani Marianny Fjiołek oraz pani Agnieszki Skrzypek.
Po oficjalnym otwarciu balu i przemówieniach, uczniowie zaprosili wszystkich na okolicznościowy program artystyczny. Maturzyści zaprezentowali swoje zdolności wokalne, recytatorskie oraz taneczne, wykazując się niebanalnymi pomysłami i młodzieńczym wigorem. Następnie przedstawiciele klas czwartych wręczyli dyrekcji oraz nauczycielom drobne upominki, dziękując za wspólne cztery lata nauki.
Elementem studniówkowej tradycji był także polonez. Tańczącą i pięknie prezentującą się młodzież, podziwiali i oklaskiwali nauczyciele oraz zaproszeni goście. Autorką choreografii była Pani Katarzyna Serewiś.
Zabawa trwała do rana i na pewno pozostanie w pamięci wszystkich uczestników przez długie lata.
Juz wkrótce, za przysłowiowe sto dni, za swoich podopiecznych kciuki będą trzymali wychowawcy klas maturalnych: 4f - pani Anna Toporek , 4e - pani Katarzyna Serewiś, 4a/g - pani Katarzyna Kozak, 4d- pani Ewa Holuj-Motyczka.
Niebawem fotorelacja z balu, a tymczasem zachęcamy do obejrzenia zdjęć na stronie Starostwa Powiatowego w Zwoleniu
31. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
01.02.202329 stycznia 2023r. odbył się 31. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
W tym roku Orkiestra grała pod hasłem: „Chcemy wygrać z Sepsą! Gramy dla wszystkich- małych i dużych!”
Nasi wolontariusze kwestowali w szkole, na ulicach miasta Zwolenia. Łącznie udało się uzbierać kwotę 3.993,47 zł.
Rekordzistkami w kwestowaniu zostały uczennice:
Justyna Wrześniewska- uzbierała kwotę 1. 582,55 zł i Kinga Seremak-1.188,80 zł
Magdalena Krajewska
SZKOLNY KONKURS KULINARNY PT. "PIZZA JAKĄ LUBIĘ"
30.01.2023Cel konkursu:
Rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów 👨🍳👨🍳👨🍳
I. Wymagania:
1. Zadaniem uczestników konkursu jest wykonanie dowolnej pizzy. 🍕
2. Uczestnicy konkursu pracują w drużynach dwuosobowych.
3. Ciasto na pizzę 🍕 można przygotować wcześniej i przynieść w dniu konkursu ( ciasto na pizzę nie może być półproduktem mrożonym).
4.Wykonanie i prezentacja produktu – pizzy nastąpi w dniu konkursu.
5.Produkty i dodatki zapewniają członkowie drużyny, biorącej udział w konkursie.
6.W jednym czasie na kuchni może pracować cztery drużyny. Urządzenia i sprzęt zostanie udostępniony uczestnikom.
7. Członkowie drużyn powinni posiadać niezbędną odzież ochronną podczas swojej pracy.
8.Porządek w pracowni po skończonym zadaniu, spoczywa na uczestnikach konkursu.
II. Terminy:
1. Zgłoszenia drużyn dwuosobowych należy dokonać do 06.02.23 za pośrednictwem systemu Librus do Pań Magdaleny Lalak lub Małgorzaty Wrześniewskiej. W wiadomości należy podać:
- imię i nazwisko, klasę oraz przepis;
- w dniu konkursu uczestnicy zgłaszają się do pracowni gastronomicznej na ul. Kościuszki 39.
Uczniowie biorący udział w konkursie zwolnieni są z zajęć szkolnych.😉
III. Komisja
1.Prace oceni jury, powołane przez organizatora konkursu. Decyzje jury są ostateczne.
2. Jury przyzna I, II i III nagrodę w konkursie.
3. Gotowe wyroby będą oceniane według następujących kryteriów:
- ogólne wrażenie artystyczne, max 5 punktów;
- estetyka wykonania i oryginalność pomysłu, max 5 punktów;
- dbałość stanowiska pracy, max 5 punktów;
- jakość ciasta, dobór składników max 5 punktów.
4. Nagrody zostaną wręczone w dniu konkursu. 🍕🍕🍕👍😀
Organizatorzy: Małgorzata Wrześniewska, Magdalena Lalak
ZAPRASZAMY RECYTATORÓW
23.01.2023Wszystkich chętnych, zarówno uczniów technikum jak i szkoły branżowej I stopnia, serdecznie zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie recytatorskim, który odbędzie się 7 lutego w sali konferencyjnej.
Wybierz swój ulubiony wiersz, przygotuj jego interpretację słowną i zaprezentuj przed szkolną komisją konkursową. Pamiętaj, jury weźmie pod uwagę:
- pamięciowe opanowanie wybranego tekstu;
- interpretację słowną tekstu (tempo, intonację, dykcję);
- kulturę słowa;
- ogólny wyraz artystyczny (uzasadniony gest i ruch sceniczny).
Mile widziane stroje i rekwizyty!