• UROCZYSTA AKADEMIA Z OKAZJI ŚWIĘTA 11 LISTOPADA

            08.11.2024

            W naszej szkole, 8 listopada, odbyła się wyjątkowa uroczystość z okazji obchodów Święta 11 Listopada. To niezwykłe wydarzenie zgromadziło całą społeczność szkolną, a jego celem było uczczenie ważnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

            Część artystyczna tego dnia miała formę montażu słowno-muzycznego, przygotowanego przez uczniów i wychowawców klas 2fp, 2agp, 2wp oraz 2sp. Motywem przewodnim występu była ,,WOLNOŚĆ”, co w połączeniu z piękną oprawą wokalną, dostarczyło widzom niezapomnianych emocji i refleksji nad znaczeniem niepodległości.

            Jak co roku, nasza szkoła aktywnie włączyła się także w ogólnopolską akcję „Szkoła do Hymnu”. W czasie akademii wszyscy zebrani wspólnie odśpiewali ,,Mazurka Dąbrowskiego”, co stało się pięknym akcentem jedności i patriotyzmu wśród uczniów, nauczycieli oraz pracowników szkoły.

            Na zakończenie, Pan Dyrektor wręczył nagrody w konkursie fotograficznym na najpiękniejszy krajobraz, który został zorganizowany przez panią Katarzynę Kozak z okazji Międzynarodowego Dnia Krajobrazu. Wyniki konkursu były następujące:

            Pierwsze miejsce: Magdalena Lis z klasy 1w1

            Drugie miejsce: Daniel Wiśnicki z klasy 2fp

            Trzecie miejsce: Julia Lis z klasy 3kp

            Gratulujemy wszystkim wyróżnionym i dziękujemy uczniom oraz nauczycielom za zaangażowanie w przygotowanie tak wyjątkowej akademii.

            #szkoladohymnu

          • MŁODZI KUCHARZE DLA ZDROWIA – JAK UCZNIOWIE ŚWIĘTUJĄ EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

            08.11.2024

            „Gotowanie to nie tylko przygotowywanie posiłków,

            to sztuka, która łączy ludzi i pozwala odkrywać

            nowe smaki.”

            Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to doskonała okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie zdrowej żywności i umiejętności kulinarnych. Coraz częściej w tę inicjatywę angażuje się młodzież, która z pasją odkrywa tajniki gotowania i propaguje zdrowe nawyki żywieniowe.

            Młodzież to przyszłość, a kształtowanie u nich zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat ma kluczowe znaczenie dla ich przyszłego zdrowia. Dlatego też nasi uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie kucharz wzięli udział w wykładzie, podczas którego stworzyli swój własny ,,Talerz zdrowego żywienia”. W czasie warsztatów kulinarnych uczniowie przygotowali Poke Bowl z chrupiącym kurczakiem, pieczone owsianki kakaowe z malinami oraz omlety biszkoptowe z warzywami.

            Działania podejmowane przez młodzież z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania mają ogromne znaczenie dla kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych zarówno wśród nich samych, jak i w szerszym społeczeństwie.

          • COROCZNA TRADYCJA PAMIĘCI

            31.10.2024

            W naszej szkole z dumą pielęgnujemy tradycję, która łączy pokolenia uczniów, nauczycieli oraz pracowników. Co roku, w okolicach Dnia Wszystkich Świętych, członkowie samorządu uczniowskiego gromadzą się, aby zapalić znicz na grobach dyrektorów, nauczycieli i pracowników naszej placówki.

            Ta coroczna tradycja to nie tylko wyraz szacunku, ale także lekcja wartości, które są fundamentem naszej społeczności. Pamięć o tych, którzy nas uczyli, oraz ich dokonania, są integralną częścią naszej szkolnej tożsamości.

          • 📸✨ KONKURS FOTOGRAFICZNY

            28.10.2024

            Drodzy Uczniowie, Nauczyciele, Pracownicy, Absolwenci i Sympatycy Szkoły!

            Z okazji zbliżającego się jubileuszu 100-lecia ZSR-T ogłaszamy wyjątkowy konkurs fotograficzny, który pozwoli uwiecznić niepowtarzalną architekturę i magiczne otoczenie naszej placówki! W konkursie można również sięgnąć do rodzinnych albumów i wykorzystać stare zdjęcia naszej szkoły. Na Waszym zdjęciu lub kolażu umieśćcie inspirujący cytat literacki, który podkreśli znaczenie  pięknej tradycji oraz dorobku naszej szkoły.

            Niech Wasza twórczość przemówi do serc wszystkich! ✍️❤️Kto wie? Może nadesłane prace  staną się częścią naszej szkolnej historii na następne 100 lat!

            Szczegóły znajdziecie w regulaminie: Konkurs_fotograficzny.docx. Zapoznajcie się z nim już dziś i bądźcie częścią tej wyjątkowej inicjatywy!🙌

          • DZIEŃ KRAJOBRAZU W ZSR-T W ZWOLENIU

            28.10.2024

            20 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Krajobrazu. W tym roku tematem przewodnim było hasło „Uzdrawiając(y) krajobraz – krajobraz terapeutyczny”.

            W ramach obchodów tego święta uczniowie klas architektury krajobrazu wzięli udział w następujących działaniach, przyczyniając się do urozmaicenia i upiększenia otaczającej nas przestrzeni:

            • Uczennice klasy V: Kinga Tuszyńska, Amelia Gregorczyk i Julia Chołuj, pod kierunkiem pani Justyny Ścibisz, namalowały mural w postaci drzewa dębu oraz wypisały najważniejsze informacje na temat uzdrawiających właściwości drzew.
            • Obok starej sali gimnastycznej pojawiły się fantazyjne, kolorowe donice z roślinnością mającą właściwości terapeutyczne. W tym działaniu pod kierunkiem pani Justyny Ścibisz wykorzystany został projekt „Podziel się roślinką”. Uczniowie klasy 2ap, 3ap, 4ap przynieśli rośliny wykopane z własnych ogrodów, aby ozdobić szkolny, nowy ogród. Pojawiły się zioła: mięta, szałwia, lawenda, macierzanka, oregano a także rośliny, które będą rodziły pyszne owoce: truskawki, poziomki, winorośl czy maliny. W akcję zaangażowali się uczniowie klas 2mp i 3mp, którzy pod opieką pana Radosława Kwiatkowskiego, pomogli wykonać donice i ogród. Wspólnie z uczniami architektury krajobrazu wypełniali skrzynie kompostem ze szkolnego kompostownika i sadzili roślinki. Efekt już dziś jest spektakularny, a co dopiero wiosną i latem.
            • Klasa V pod opieką pani Justyny Ścibisz wybrała się na spacer krajobrazowy do pobliskiego lasu, aby podziwiać piękno natury i skorzystać przy okazji święta po ciężkiej pracy w murach szkolnych ze zbawiennego wpływ przyrody na nasze zdrowie i samopoczucie.
            • Ogłoszony został przez panią Katarzynę Kozak konkurs fotograficzny na wykonanie zdjęcia krajobrazu. Uczniowie mają dwa tygodnie na baczne obserwowanie otaczającego ich krajobrazu i uchwycenie magicznych chwil, które przeniosą na papier fotograficzny i pokażą nam wszystkim. Przewidziane są atrakcyjne nagrody, a prace konkursowe (nie tylko laureatów) będą zdobiły szkolny korytarz.

            Zapraszamy do obejrzenia naszej foto galerii z tego wydarzenia.

            Justyna Ścibisz  

            Radosław Kwiatkowski   

            Katarzyna Kozak   

          • WYCIECZKA DO KRAKOWA

            18.10.2024

            W czwartek, 17 października uczniowie klas pierwszych pod opieką pań: Moniki Grzeszczyk, Beaty Olczyk i Magdaleny Tarłowskiej wyruszyli na niezapomnianą wycieczkę do Krakowa. To był dzień pełen emocji i wielu wrażeń.

            Naszą przygodę rozpoczęliśmy od ekscytującej rozgrywki w laserowy paintball, gdzie młodzież mogła sprawdzić swoje umiejętności w strategii i zespołowej rywalizacji. Po emocjonujących zmaganiach przyszła pora na rozwiązywanie wirtualnych zagadek, żeby z sukcesem zakończyć misję rozbrajania wirtualnej bomby.

            Po dawce adrenaliny przyszła pora na zwiedzanie. Odwiedziliśmy więc Kopiec Kościuszki, a dzięki doskonałej pogodzie, mieliśmy okazję podziwiać zachwycającą panoramę Krakowa oraz oddalone pasmo górskie Tatr. To widok, którego nie zapomnimy na długo.

            Następnie, rozpoczęliśmy spacer Drogą Królewską, podczas którego podziwialiśmy wiele imponujących zabytków. Na naszej trasie znalazły się takie perełki jak: Plac Matejki, Pomnik Grunwaldzki, Barbakan, Brama Floriańska oraz urokliwa ulica Floriańska. Nie mogło zabraknąć wizyty na Rynku Krakowskim. Tam zachwyciliśmy się Wieżą Ratuszową i majestatycznym Kościołem Mariackim. Nasza wędrówka prowadziła również przez ul. Grodzką, gdzie zatrzymaliśmy się przed Kościołem św. Piotra i Pawła, aby wysłuchać opowieści pana przewodnika.

            W drodze powrotnej do Zwolenia nie brakowało śpiewów, a uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że wyjazd ten był nie tylko wspólnym odkrywaniem uroków jednego z najpiękniejszych miast w Polsce, ale znakomitą okazją do integracji.

            Opiekunowie wycieczki:

            Monika Grzeszczyk

            Beata Olczyk

            Magdalena Tarłowska

          • DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ

            13.10.2024

            Z sentymentem wspominamy akademię z okazji Dnia Edukacji Narodowej, która w murach naszej placówki miała miejsce 11 października. Uroczystość rozpoczęła się wprowadzeniem sztandaru szkoły oraz wspólnym odśpiewaniem hymnu, co dało początek pięknym chwilom pełnych wzruszeń. Następnie, klasy pierwsze z radością złożyły ślubowanie, stając się częścią naszej szkolnej rodziny.

            Zgromadzeni mieli również zaszczyt wysłuchać przemówienia Pana Dyrektora Arosława Jakóbika, który serdecznie powitał zaproszonych gości: Pana Starostę Andrzeja Skorka, Panią Agnieszkę Skrzypek i Panią Monikę Wilk – przedstawicielki Rady Rodziców, po czym wręczył nagrody, dyplomy oraz statuetki uczniom za ich sukcesy w szkolnych konkursach, a także w rywalizacji klas.

            W dalszej częsci Pan Dyrektor z przyjemnością gratulował nauczycielom, którzy uzyskali awans zawodowy oraz wręczył nagrody pedagogom za osiągnięcia w ich pracy. To dowód na to, jak ogromne znaczenie ma zaangażowanie i profesjonalizm w pracy dydaktyczno-wychowawczej.

            W tym wyjątkowym dniu mieliśmy zaszczyt gościć Pana Starostę Andrzeja Skorka, który przekazał serdeczne życzenia pracownikom oświaty i wyraził uznanie dla ich wysiłków na rzecz edukacji oraz wychowania młodzieży. Symbolicznym tego dowodem był kosz słodkości, złożony na ręce Pana Dyrektora.

            W imieniu rodziców słowa wsparcia wygłosiła Pani Agnieszka Skrzypek, podkreślając rolę współpracy między rodzicami, nauczycielami i uczniami w budowaniu przyszłości młodych ludzi.

            Nie mogło również zabraknąć części artystycznej! Nasi utalentowani uczniowie z klas 3fp i 3agp zabrali wszystkich w podróż w czasie, ukazując, jak wyglądała nauka w przeszłości i jakie zmiany mogą czekać nas w przyszłości. Ich przedstawienie wywołało uśmiech na twarzach widzów i zmusiło do refleksji nad zmieniającym się światem.

            Na zakończenie mieliśmy przyjemność wysłuchać fantastycznego koncertu zespołu Calidum, w skład którego weszli podopieczni Młodzieżowej Orkiestry Dętej w Zwoleniu. Wśród młodych artystów był nasz uczeń, Kacper Szymanowicz. Ta muzyczna uczta wprowadziła słuchaczy w radosny nastrój i była doskonałym zwieńczeniem tego wyjątkowego dnia.

          • DZIĘKUJEMY NASZYM KRWIODAWCOM

            11.10.2024

            Drodzy krwiodawcy, pragniemy wyrazić słowa głębokiej wdzięczności za Waszą niezwykłą solidarność i zaangażowanie w akcję krwiodawstwa, która odbyła się w naszej szkole 8 października. Podjęta przez Was decyzja o oddaniu krwi to nie tylko niesamowity gest pomocy, ale także dowód na to, jak wielką moc ma wspólnota, kiedy jednoczy się w szlachetnym celu.

            Udział 33 osób, które zdecydowały się podzielić cząstką siebie z innymi, jest nie tylko liczbą – to 14 litrów krwi, które mogą uratować życie wielu potrzebującym. Dzięki Wam, w tej trudnej chwili, ktoś zyskał nadzieję, szansę na zdrowie, a może nawet życie.

            Z całego serca dziękujemy za odwagę, serce i chęć niesienia pomocy. Jesteście prawdziwymi bohaterami!

          • WYCIECZKA ZAWODOWA ARCHITEKTÓW KRAJOBRAZU

            10.10.2024

            W dniu 09.10.2024r. odbyła się wycieczka zawodowa do Ogrodu Botanicznego w Powsinie, Ogrodu na Dachu BUW oraz Łazienek Królewskich w Warszawie. W wycieczce brali udział uczniowie klas 1a, 2ap, 3ap, 4ap, 5ap technikum architektury krajobrazu ZSR-T w Zwoleniu.

            Pierwszym punktem programu było odwiedzenie Ogrodu Botanicznego, gdzie uczniowie pod czujnym okiem pani przewodnik zapoznali się z występującymi na jego terenie kolekcjami roślin ozdobnych. Pozyskaliśmy informacje na temat historii powstawania tego pięknego zakątka oraz jego przekształcania na ogród dostępny dla turystów. Zwiedziliśmy Arboretum z bogatą kolekcją drzew liściastych i iglastych, ogrody skalne wzorowane na kształt polskich Tatr, Pienin oraz Bieszczad gdzie poczuliśmy namiastkę gór oraz szklarnię.

            Następnie wyruszyliśmy na dach Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego, a tam obserwowaliśmy panoramę miasta oraz zapoznaliśmy się z systemem zakładania ogrodów na dachu, które rekompensują brak zieleni w mieście.

            Ostatnim, ale bardzo urokliwym miejscem przez nas odwiedzonym był zespół  pałacowo-ogrody Łazienki Królewskie. Nazwa tego ok 76ha zespołu pochodzi od barokowego pawilonu Łaźni, wzniesionego w latach 80. XVII wieku przez Stanisława Herakliusza Lubomirskiego i przebudowanego przez Stanisława Augusta Poniatowskiego na Pałac na Wyspie. Oprócz budynków, pawilonów oraz wolnostojących rzeźb znajdują się tam cztery ogrody: Królewski, Romantyczny, Modernistyczny oraz Chiński. Niestety, w związku z załamaniem pogody oraz ograniczeniami czasowym, nie udało nam się zwiedzić całego obiektu. Cóż innego pozostaje? Trzeba przyjechać tam jeszcze raz!

            Opiekunowie:

            Katarzyna Kozak

            Bronisława Zielińska-Wdowska

             

          • OGÓLNOPOLSKA AKCJA CZYTELNICZA „CZYTAMY Z SERCEM” W BIBLIOTECE PEDAGOGICZNEJ FILIA ZWOLEŃ WE WSPÓŁPRACY Z ZESPOŁEM SZKÓŁ ROLNICZO-TECHNICZNYCH W ZWOLENIU

            09.10.2024

            W dniu 9 października 2024 r. w Internacie Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu zostało zorganizowane spotkanie dla uczniów dwóch klas pierwszych Branżowej Szkoły I Stopnia, w zakresie udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Celem akcji jest nie tylko promocja literatury i czytelnictwa, ale również poszerzanie wiedzy na temat serca oraz propagowanie zdrowego stylu życia jako jednej z form przeciwdziałania chorobom układu sercowo-naczyniowego.

            Pomysłodawcą spotkania była pani kierownik BP filia Zwoleń Anna Orłowska. We współpracy z nauczycielami ZSR-T w Zwoleniu udało się zaprosić do poprowadzenia spotkania funkcjonariuszy Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej  w Zwoleniu.

            W spotkaniu wzięło udział 40 uczniów z klas: 1wkp i 1sw1p wraz z opiekunami Katarzyną Krzyśko-Płachtą, Marcinem Kacą i Piotrem Grużewskim. Uczestniczyli  w nim również pracownicy Biblioteki Pedagogicznej filia w Zwoleniu: kierownik Anna Orłowska, Grzegorz Kaczmarski oraz Marta Nachyła.

            Spotkanie o tym charakterze wpisuje się w politykę oświatową państwa na rok szkolny 2024/2025: „Edukacja prozdrowotna w szkole - kształtowanie zachowań służących zdrowiu, rozwijanie sprawności fizycznej i nawyku aktywności ruchowej, nauka udzielania pierwszej pomocy”.

            Przeszkolenie z zakresu  przeprowadzone udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej zostało poprowadzone przez funkcjonariuszy KP PSP w Zwoleniu w osobach:

            • kpt. Krzysztof Gregorczyk ,
            • asp. Wudarczyk Damian,  
            • st.ogn. Małecki Dominik, 
            • sekc. Muniak Mateusz.

            We współczesnym świecie posiadanie umiejętności udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej jest niezwykle istotne. Dlatego ważne jest wyposażenie uczniów w podstawą wiedzę o zachowaniu się w sytuacjach zagrożenia zdrowia i życia.

            Spotkanie przez bardzo ciekawą formę prowadzenia cieszyło się dużym zainteresowaniem młodzieży. Zapraszamy do galerii zdjęć. 

            Biblioteka Pedagogiczna filia Zwoleń oraz Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu - razem promujemy czytelnictwo i pogłębianie wiedzy na temat pierwszej pomocy przedmedycznej.

                                                                                                                      Katarzyna Krzyśko-Płachta

          • WARSZTATY KULINARNE W COOKE’N TALK

            09.10.2024

            Młodzież naszej szkoły po raz kolejny uczestniczyła w warsztatach kulinarnych Cooke’n Talk w Radomiu.  W dniu spotkania na naszych uczniów czekał Szef Patryk Jędrusik, a jego tematyką  były przekąski - finger food.

            W menu znalazły się następujące potrawy:

            - Rosti z ziemniaków z serkiem śmietankowym, łososiem i kawiorem,                                                     

            - Patee z kurczaka i chutney jabłkowym,                                                                

            - Koreczki Capres,                                                                                                                                            

            - Bruschetta ze śledziem i kurkami,                                                                                                                         

            - Tortilla,                                                                                                                                                             

             - Śliwka w boczku,                                                                                                                                                     

            - Mini pizza na cieście francuskim.

            Przyszli kucharze z werwą przystąpili do pracy, którą kolejno w zespołach zlecał szef Patryk. Podczas procesu technologicznego poszczególnych przekąsek towarzyszył młodzieży dobry humor, więc w radosnej atmosferze zaczynały pojawiać się pierwsze podwaliny dań. W trakcie spotkania mogliśmy liczyć również na pomoc i radę Pani Mileny- właścicielki akademii. Podczas spotkania Szef podzielił się ciekawostkami   ze świata gastronomii, jak również zdradził kilka trików kulinarnych przydatnych w kuchni. W tak zwanym międzyczasie Pan Patryk rozmawiał z młodzieżą o planach zawodowych na przyszłość. Zaprosił uczniów do odwiedzenia restauracji, w której szefuje i szkoli pracowników kuchni.

            Zaproponowane menu spotkania zostało zrealizowane i młodzież z ogromną przyjemnością przystąpiła do poczęstunku. Podczas degustacji kucharze, prawie jednogłośnie, wybrali tortillę jako ich zdaniem najsmakowitszą przekąskę. Na zakończenie spotkania tradycyjnie zostało wykonane wspólne zdjęcie z szefem warsztatów.

            Na koniec dyskutowaliśmy z młodzieżą  na temat  organizacji i uczestnictwa w  kolejnych warsztatach. Przyszli kucharze wysnuli wnioski,  że warto skorzystać z takich wydarzeniach, ponieważ:                                  

            - po pierwsze, warsztaty kulinarne to niezapomniane doświadczenie;                                                                                           

            - po drugie, uczymy się nowych umiejętności lub szlifujemy te, które mamy;                                                                       

            - po trzecie, to naprawdę świetny sposób na spędzanie czasu w innej formie w szkole.

            Przewidziany był również czas na relaks. Uczniowie wraz z nauczycielami udali się do Multikina na seans filmowy ,, Beetlejuice’’. Po filmie zrelaksowani i zadowoleni  wróciliśmy w dobrych nastrojach do domu z nadzieją, iż w niedługim czasie po raz kolejny udamy się we wspólną podróż kulinarną.

            Organizator wyjazdu:

            Małgorzata Wrześniewska

            Agata Wieczorek.

          • WYCIECZKA DO WARSZAWY

            08.10.2024

            W piątek 4.10.2024 roku, tuż po 7 rano, uczniowie klas 4fp, 3cp, 3fp, 2fp wraz z opiekunami wyruszyli na wycieczkę do Warszawy. Pierwszym miejscem, do którego się udaliśmy, była Fabryka Czekolady E. Wedel. Już od wejścia przywitał nas słodki zapach czekolady, a jej wyjątkowy aromat roztaczał się w każdym zakątku budynku.

            Pod czujnym okiem przewodnika wyruszyliśmy więc w niezwykłą podróż, dzięki której mogliśmy choć w niewielkim stopniu poznać sposoby powstawania tej słodyczy. Stopniowo byliśmy wprowadzani w tajniki niezwykłego procesu, jakim jest jej produkcja. Dowiedzieliśmy się, jak z ziarna kakaowca powstają słodkości, którymi delektujemy się na co dzień.

            Przechodząc przez kolejne sale nowoczesnego muzeum, w którym połączone zostały przeszłość z nowoczesnymi technologiami i odkrywaliśmy kolejne tajemnice - wąchaliśmy, dotykaliśmy, smakowaliśmy, odbieraliśmy wszystkimi zmysłami wyjątkową czekoladową historię. Nie obyło się również bez degustacji. Z ciekawością próbowaliśmy jak smakuje prażone ziarno kakao, czy płynna czekolada tuż przed tym jak stanie się pralinką lub tabliczką. Pokonując kolejne piętra fabryki, mogliśmy podejrzeć przez oszklone ściany jak powstaje chałwa, jak pracownicy pakują sezamki oraz jak własnoręcznie ozdabiają najsłynniejsze wedlowskie torciki.

             Poznaliśmy również fascynującą historię rodziny Wedlów. Dowiedzieliśmy się, że Firma E. Wedel powstała w 1851 roku i prowadzona była przez trzy pokolenia. Chociaż fabryka nie jest już zarządzana przez rodzinę Wedlów, jej dziedzictwo i tradycje wciąż są żywe, a wartości przyświecające właścicielom kontynuowane są przez kolejne lata. Dlatego E. Wedel zajęło wyjątkowe miejsce w historii czekolady w Polsce.

            Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy w stolicy, było Narodowe Muzeum Techniki. Z dużym zainteresowaniem wysłuchaliśmy opowieści przewodników, którzy z pasją przybliżyli nam historię podróży w kosmos oraz rozwój motoryzacji czy komputerów. Z niedowierzaniem oglądaliśmy kolejne eksponaty, które pokazywały, jak zmieniał się świat na przełomie lat i jak szybko następował postęp cywilizacji.

            Ostatnim miejscem, do którego się udaliśmy w piątkowe popołudnie, był taras widokowy na XXX piętrze Pałacu Kultury i Nauki. Z wysokości 114 m rozpościerał się niepowtarzalny widok na Warszawę. Bez wątpienia nie trudno było zauważyć sąsiadujące, prawie tak samo wysokie budynki: Warsaw Trade Tower, Złota 44, Warsaw Spire.  Spoglądając z każdej strony, mogliśmy dostrzec w oddali:  budynki Starego Miasta, stadion Narodowy , Rotundę czy Most Świętokrzyski.

            Pełni nowych i niezapomnianych wrażeń wróciliśmy wieczorem do Zwolenia, gdzie ku wielkiemu zaskoczeniu,  przywitała nas deszczowa pogoda.

            Opiekunowie:

            Justyna Kaszuba

            Izabela Skrzypek- Markiewicz

            Renata Ozga

            Agata Wieczorek

          • „CZYTAMY Z SERCEM”

            04.10.2024

            We wtorek, 1 października uczniowie naszej szkoły - klasy II kp i I de wraz z opiekunem Panią  Agatą Wieczorek uczestniczyli w Ogólnopolskiej Akcji Czytelniczej „Czytamy z Sercem”, której współorganizatorem była Biblioteka Pedagogiczna w Radomiu Filia w Zwoleniu. Akcja łączy w sobie obchody dwóch świąt odbywających się 29 września – Ogólnopolskiego Dnia Głośnego Czytania oraz Światowego Dnia Serca. Celem akcji jest przede wszystkim promocja literatury i czytelnictwa, a także poszerzanie wiedzy uczestników na temat serca. Akcja okazała się nie tylko inspirująca, ale także angażująca i pełna twórczych działań.

            W programie znalazła się prelekcja z prezentacją multimedialną „Budowa i działanie serca” wygłoszona przez Panią Małgorzatę Klimowicz – szkolną pielęgniarkę. Młodzież dowiedziała się również o zasadach zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Chętni uczniowie mieli możliwość zmierzenia ciśnienia tętniczego. Było to świetną okazją do podkreślenia znaczenia dbania o zdrowie serca i regularnych kontroli medycznych.

            Pracownicy biblioteki pedagogicznej zaprezentowali ofertę książek ze specjalnie przygotowanej na tę okazję ekspozycji „Książka z sercem”. Wśród nich znalazły się publikacje dotyczące udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej, na temat serca – budowy tego organu, jego funkcjonowania czy chorób. Nie zabrakło literatury pięknej o sercu i z sercem w tytule. Nauczyciele bibliotekarze przygotowali także quiz, w którym młodzież mogła sprawdzić swoja wiedzę z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Prezentacja pt. „Dlaczego warto czytać?” miała wskazać zalety czytania oraz zachęcić do wypożyczania książek z bibliotek, zarówno szkolnej jak i pedagogicznej.

            Nie zabrakło prezentacji i degustacji zdrowych przekąsek, a także soków przygotowanych przez uczniów klasy II kp podczas zajęć kulinarnych pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych. Młodzi kucharze zadbali, by serwowane wyroby gastronomiczne były bogate w składniki pokarmowe, które są niezbędne, aby zachować zdrowe serce i układ krążenia. Ciasteczka owsiane z żurawiną  i czekoladą, pasty warzywne, smalec z fasoli, arbuzy w kształcie serc, soki, jabłka, orzechy i oleje skradły serca i zachwyciły podniebienia uczestników akcji „Czytamy z sercem” Wydarzenie przebiegało w przyjaznej atmosferze, co sprzyjało promowaniu literatury i zdrowego stylu życia wśród młodych ludzi.

            Małgorzata Wrześniewska

          • DOŁĄCZ DO AKCJI KRWIODAWSTWA!

            02.10.2024

            Drodzy uczniowie, pracownicy szkoły oraz wszyscy ludzie dobrej woli! Już 8 października w naszej szkole odbędzie się wyjątkowa akcja krwiodawstwa, która ma na celu ratowanie życia i zdrowia potrzebujących. Zachęcamy Was do aktywnego udziału w tym niezwykłym wydarzeniu!

            Krew jest bezcennym lekiem, który może uratować życie. Każda kropla, którą oddasz, może stać się nadzieją dla chorego, rannego lub noworodka. Nie potrzebujemy superbohaterów – wystarczy, że Ty podejmiesz decyzję, aby pomóc. Wspólnie możemy więcej!

          • KONKURS MATEMATYCZNY "RACHMISTRZ"

            30.09.2024

            26 września 2024 odbył się konkurs matematyczny "RACHMISTRZ", w którym wzięli udział uczniowie klas I-III Szkoły Branżowej I Stopnia. Konkurs miał na celu rozwijanie umiejętności szybkiego liczenia, motywowanie uczniów do rozszerzania swoich umiejętności oraz wzmacnianie poczucia własnej wartości.

            Uczniowie w pełnym skupieniu rozwiązywali test składających się z 30 przykładów dotyczących wykonywania działań w zbiorze liczb rzeczywistych. Gratulujemy wszystkim uczestnikom a przede wszystkim tym, którzy stanęli na podium:

            I miejsce - Jakub Wolszczak kl. 1w

            II miejsce - Antoni Warchoł kl. 2s

            III miejsce - Antoni Morgaś kl. 2l

            III miejsce - Martyna Zawadzka kl. 3w1

            Wręczenie nagród przez Dyrektora Szkoły odbędzie się 11 października 2024 podczas akademii z okazji Dnia Edukacji Narodowej.

            Ewelina Chojnacka

            Dominika Markiewicz

          • TECHNIKUM ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU

            26.09.2024

            Oto nasze Pierwszaczki klasy Technikum Architektury Krajobrazu🍀Za nimi pierwsze kroki w murach naszej szkoły i pierwsze prace wykonane na zajęciach pracowni roślin ozdobnych. Po teoretycznym wstępie uczennice samodzielnie wykonały sadzonki takich roślin jak: pęcherznica kalinolistna, barwinek pospolity, trzmielina Fortune'a czy irga szwedzka 'Coral Beauty'. 

            Zobaczymy, co z nich wyrośnie 😉

            Życzymy samych sukcesów i wspaniałych wspomnień z nauki w Zespole Szkół Rolniczo - Technicznych w Zwoleniu ❤

          • ZBIÓRKA NA RZECZ POSZKODOWANYCH W POWODZI

            26.09.2024

            Pomoc powodzianom jest niezwykle istotna, dlatego informujemy o kolejnej akcji, mającej na celu zbiórkę pieniędzy na zakup agregatów prądotwórczych, nagrzewnic i osuszaczy powietrza dla osób poszkodowanych w wyniku powodzi. To doskonała okazja, aby pomóc tym, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji. Każde wsparcie jest nieocenione i może znacząco poprawić życie osób, które straciły domy w wyniku żywiołu.

            LINK DO ZBIÓRKI

             

            Dodatkowo pieniądze na pomoc dla powodzian można wpłacać na konto fundacji followMe:

            28 1140 2004 0000 3102 7918 7344

          • ZBIÓRKA NA RZECZ POSZKODOWANYCH W POWODZI

            24.09.2024

            Kochani, Samorząd Uczniowski oraz Szkolne Koło Wolontariatu organizują akcję charytatywną na rzecz poszkodowanych w powodzi. Celem przedsięwzięcia jest wsparcie osób dotkniętych skutkami ostatniego kataklizmu w południowo-zachodniej Polsce. Zachęcamy do włączenia się w akcję i przynoszenia darów. Zbiórka potrwa do czwartku, 26 września. Każda pomoc ma znaczenie! 

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu im. Bohaterów Walki z Faszyzmem
      • (+48) 48 676 20 34
        (+48) 48 676 26 16
      • ul. Sienkiewicza 17
        26-700 Zwoleń
        Poland
    • Logowanie