„Gotowanie to nie tylko przygotowywanie posiłków,
to sztuka, która łączy ludzi i pozwala odkrywać
nowe smaki.”
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to doskonała okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie zdrowej żywności i umiejętności kulinarnych. Coraz częściej w tę inicjatywę angażuje się młodzież, która z pasją odkrywa tajniki gotowania i propaguje zdrowe nawyki żywieniowe.
Młodzież to przyszłość, a kształtowanie u nich zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat ma kluczowe znaczenie dla ich przyszłego zdrowia. Dlatego też nasi uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie kucharz wzięli udział w wykładzie, podczas którego stworzyli swój własny ,,Talerz zdrowego żywienia”. W czasie warsztatów kulinarnych uczniowie przygotowali Poke Bowl z chrupiącym kurczakiem, pieczone owsianki kakaowe z malinami oraz omlety biszkoptowe z warzywami.
Działania podejmowane przez młodzież z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania mają ogromne znaczenie dla kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych zarówno wśród nich samych, jak i w szerszym społeczeństwie.