Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczo -Technicznych wzięli udział w obchodach owocowego święta. Jabłko to jedno z najpopularniejszych owoców na świecie.
Przy tej okazji warto wspomnieć, że Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej, a ich wysoka jakość jest ceniona we wszystkich krajach. Posiadają w swoim składzie wiele cennych witamin m.in. C, E, K oraz składników mineralnych tj. fosfor, wapń, sód, żelazo. Tych oraz wielu innych ciekawostek dotyczących jabłek młodzież dowiedziała się z przygotowanej przez Panią Marzenę Morawską prezentacji multimedialnej. W ramach wspólnych obchodów przygotowane zostały również kalambury, których głównym celem były przysłowia i powiedzenia związane z jabłkiem. Po części teoretycznej przyszedł czas na zastosowanie wiedzy w praktyce. Młodzi kucharze postanowili przekonać się, że z jabłek można sporządzić wiele ciekawych i atrakcyjnych dań. Podczas zajęć stawili czoło wyzwaniu i wspólnie przygotowali kilka atrakcyjnych dań.
Przysłowia związane z jabłkiem m.in.:
Jakie jabłko taka skórka, jaka matka taka córka.
Niedaleko pada jabłko od jabłoni.
Stłuc kogoś na kwaśne jabłko.
I kwaśne jabłko robak toczy.
Zachęcamy do spożywania jabłek!
M. Wrześniewska
M. Morawska