• PREDATOR GAMES 2023

            11.05.2023

            Reprezentacja  Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu wzięła udział w pierwszym sezonie Predator Games – międzyszkolnym, największym w Europie turnieju rozgrywek e‑sportowych. Nasza przygoda z turniejem dobiegła końca. Wszyscy uczestnicy otrzymali  pakiety powitalne w postaci plecaków Predator oraz koszulek.

          • WIOSNA, ACH TO TY...

            09.05.2023

            Przed budynkiem ZSR-T w Zwoleniu rozkwitły różne odmiany tulipanów i narcyzów, których cebule posadzili jesienią uczniowie technikum architektury krajobrazu. Teraz nadszedł ich czas na kwitnienie. Chociaż nie kwitną długo, to stanowią piękną dekorację. 

          • FINAŁ POWIATOWEGO KONKURSU ZAGADEK LOGICZNO-MATEMATYCZNYCH

            08.05.2023

            W dniu 8 maja 2023r. w Zespole Szkół Rolniczo Technicznych im. Bohaterów Walki z Faszyzmem w Zwoleniu odbył się drugi – finałowy etap konkursu, na który przybyło 28 uczniów wraz z opiekunami. Dyrektor szkoły Pan Arosław Jakóbik wręczył finalistom dyplomy oraz upominki ufundowane przez Starostę Powiatu Zwoleńskiego Pana Stefana Bernaciaka. Po części oficjalnej uczniowie przystąpili do rozwiązywania arkusza finałowego, który zawierał 6 zadań z zakresu logiki i matematyki.

            Dziękujemy wszystkim finalistom! Było nam bardzo miło gościć was w progach naszej szkoły!

            Teraz do pracy zabierają się nasi nauczyciele, którzy sprawdzą arkusze finałowe i wytypują trzech uczniów, którzy najlepiej poradzili sobie z rozwiązaniem zadań. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na stronie szkoły 15 maja. Rozdanie nagród odbędzie się 19 maja o godz. 12:00 w ZSR-T w Zwoleniu.

            Powiatowy Konkurs Zagadek Logiczno-Matematycznych jest organizowany przez nauczycieli z Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych im. Bohaterów Walki z Faszyzmem w Zwoleniu pod patronatem Starosty Powiatu Zwoleńskiego Stefana Bernaciaka.

            Patronat Medialny: Rekord Grupa Mediowa oraz Zwoleń24:

          • WARSZTATY KULINARNE MICHAŁA DENESIUKA W NASZEJ SZKOLE

            04.05.2023

            Tegoroczny początek długiego, majowego weekendu był dla kucharzy Branżowej Szkoły Zawodowej niezwykle inspirujący, ponieważ 29 kwietnia 2023 roku, w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził wybitny kucharz, członek Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, laureat, medalista i juror wielu konkursów krajowych i zagranicznych oraz Ambasador Best of Gastronomie- Michał Denesiuk.

            Tematem warsztatów była "Kuchnia Mazurska" z wykorzystaniem technik kuchni molekularnej. Szkolenie rozpoczęło się krótką prelekcją, która miała na celu przedstawienie jakie przemiany historyczne, kulturowe a także narodowościowe wpłynęły na ukształtowanie się kuchni mazurskiej.

            Szef Michał, zaprezentował i omówił najpopularniejsze potrawy charakterystyczne dla tej kuchni. Opowiedział również kilka ciekawych anegdot na ich temat.

            Zaciekawieni tematem i głodni nowych doświadczeń, po krótkiej przerwie, przeszliśmy do części praktycznej warsztatów, w ramach której przygotowaliśmy :

            - Palone ziemniaki z kozim twarożkiem, wędzoną rybą i piklowanymi warzywami serwowane na pudrze z oleju dyniowego i wykończone oliwą z chili w formie pianki z syfonu  do bitej śmietany.

            - Dekonstrukcje kartoflanki po wschodnio- prusku, czyli krem ziemniaczany z galaretką z soku z kiszonej kapusty, kapustą zasmażaną, chipsem z boczku oraz smażonym wędzonym mięsem z wywaru.

            - Pierś  drobiową przygotowywaną metodą sous vide w towarzystwie: porki, duszonych  na maśle szparagów wykończonych pudrem z suszonych grzybów, espumą musztardową. Całość została podwędzona dymem z drzewa wiśniowego.

            - Galaretkę z zsiadłego mleka z dodatkiem pudru z suszonej mięty, ziemią orzechową, kruszonką oraz orzeźwiającym sosem malinowym.

            Wszyscy uczestnicy dokładnie wykonywali powierzone im zadania oraz z uwagą słuchali cennych uwag Szefa Kuchni. Mistrz podzielił się z nami kilkoma kucharskimi trikami, ułatwiającymi pracę w kuchni. Podczas wykonywania prac z wykorzystaniem technik molekularnych, z zainteresowaniem słuchaliśmy oraz obserwowaliśmy pracę Pana Michała.

            Po zakończonej części praktycznej, każdy mógł skosztować przygotowanych dań. Wszyscy przekonaliśmy się, że kuchnia mazurska jest wyśmienita i bardzo bogata w przeróżne smaki. Warsztaty wzbudziły w nas nieodpartą  ochotę, aby wybrać się osobiście na Mazury i skosztować lokalnych przysmaków.

            Dziękujemy bardzo Szefowi Michałowi Denesiukowi za przybycie i poprowadzenie warsztatów oraz możliwość lepszego poznania bogactwa kuchni mazurskiej. Korzystając z okazji, dziękujemy również  za dobrą współpracę w ramach innowacji pedagogicznej pt. Kuchnia Molekularna.

            Zapraszamy wszystkich  do obejrzenia fotorelacji z tego wydarzenia.

          • POŻEGNANIE MATURZYSTÓW

            28.04.2023

            W piątek, 28 kwietnia, swą czteroletnią przygodę z edukacją w naszej szkole zakończyli uczniowie klas maturalnych. Były podziękowania i chwile wzruszenia.

            Były też wspomnienia pierwszych chwil w szkole, imprez, wycieczek, które w postaci prezentacji przygotowali dla swoich starszych kolegów uczniowie klasy 3fp i 2wkp. Niektórym łza zakręciła się w oku, było nostalgicznie ale z humorem.​​​​​

            Oczywiście nie mogło zabraknąć życzeń, które abiturientom złożył Dyrektor Szkoły Arosław Jakóbik oraz Starosta Zwoleński Stefan Bernaciak. Maturzystów żegnał także Wicestarosta Waldemar Urbański.

            Ostatni raz, w szkolnej sali, ze swoimi wychowankami spotkali się: pani Ewa Hołuj-Motyczka, pani Anna Toporek, pani Katarzyna Serewiś i pani Katarzyna Kozak.

          • WYCIECZKA DO ENERGYLANDII

            28.04.2023

            W miniony piątek, 21 kwietnia 2023 roku,  uczniowie klasy 1agp, 2agp oraz 2fp wraz z opiekunami: p. Anną Makuch, p. Anną Grabarą i p. Katarzyną Krzyśko-Płachtą udali się do największego w Polsce parku rozrywki w Zatorze.

            Mimo wczesnej pory wyjazdu, wszyscy stawili się punktualnie i w radosnych nastrojach wyruszyli na spotkanie z przygodą. Piękna pogoda, dobre humory i 6 stref tematycznych zapewniły wspaniałą zabawę wszystkim – bez wyjątku. Emocjom nie było końca. Zerknijcie na fotorelację…

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu im. Bohaterów Walki z Faszyzmem
      • (+48) 48 676 20 34
      • ul. Sienkiewicza 17 26-700 Zwoleń Poland
    • Logowanie