W warsztatach szkolnych Zespołu Szkół Rolniczo - Technicznych w Zwoleniu młodzi kucharze obchodzili Międzynarodowy Dzień Szpinaku.
Celem święta jest zwrócenie uwagi na właściwości prozdrowotne tego warzywa. Jest ono bowiem źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, m.in. wit. C, A, E, B6, żelaza, potasu, magnezu oraz kwasu foliowego.
Wszyscy słyszymy, że szpinak jest zdrowy, ale nie każdy potwierdzi, że jest smaczny. Zdaniem naszych uczniów to kwestia jego przygotowania. Młodzi kucharze postanowili się przekonać, jak wiele dań można przygotować. Liście szpinaku wykorzystali do wielu smacznych potraw m.in. dodając je do pysznych dań, farszu, zapiekanek, a nawet do ciast. W ramach zajęć pod opieką nauczycieli zawodu kucharz młodzież przygotowała:
- tartę ze szpinakiem i ricottą,
- babeczki leśny mech,
- sałatkę z pieczonych batatów na szpinaku,
- ślimaczki z ciasta francuskiego,
- kopytka szpinakowe,
- cannelloni z sosem szpinakowo-serowym.
Przygotowane dania kucharze zaprezentowali zaproszonym gościom. W czasie degustacji można było przekonać się, że szpinak nie jedno ma imię i jest bohaterem wielu smacznych dań.