W poniedziałkowy poranek młodzież Branżowej Szkoły udała się na warsztaty kulinarne do Akademii Cook’n’ Talk. Tematyką spotkania były nowoczesne techniki gotowania - kuchnia molekularna. Po przybyciu na miejsce, zostaliśmy przywitani przez Panią Milenę Bednarek – Właścicielkę Akademii oraz Masterchefa Michała Fabiszewskiego.
Kuchnia molekularna to połączenie sztuki kulinarnej, nauki o procesach fizycznych i chemicznych, jakie zachodzą podczas gotowania. W rezultacie powstają nietuzinkowe dania o intensywnym smaku i oryginalnym wyglądzie. Po krótkim wprowadzeniu w świat kuchni molekularnej czekała na uczestników miła niespodzianka w postaci degustacji – a mianowicie kawioru z jagód. Nadszedł czas gotowania i Szef Michał rozdysponował zadania, angażując młodzież naszej szkoły do pracy nad następującymi daniami:
- zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym,
- sferyczne ravioli z mleka kokosowego,
- tymiankowy filet z kurczaka w souse vide,
- puree ziemniaczane,
- kompresowany ogórek,
- dekonstrukcja pincakolady.
Młodzież podczas warsztatów z zaangażowaniem wykonywała polecenia Masterchefa i po krótkim czasie zaczęły pojawiać się pierwsze podstawy zaplanowanych dań. Największym zainteresowaniem cieszyła się produkcja sferek kokosowych oraz flambirowanie. Każdy z uczestników mógł spróbować swoich sił podczas aranżacji własnych, dań naśladując pokazowe danie Szefa Michała. Zwieńczeniem warsztatów było pamiątkowe zdjęcie.
Po skończonej pracy udaliśmy się spacerkiem do parku trampolin, gdzie młodzież wykorzystując niezużytą energię, wykonywała przeróżne skoki, akrobacje i wariacje. A jak było? Możecie przekonać się, oglądając nasze zdjęcia.
Organizator wycieczki: Małgorzata Wrześniewska
Opiekunowie wyjazdu: Beata Świąder, Agata Wieczorek