Tłusty czwartek – to nasza tradycja,
Więc szybko chwytaj pączki do rączki,
Bo to świetna kompozycja.
Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w naszym kraju około XVII wieku, ale wtedy jeszcze wyglądały one nieco inaczej niż obecnie. Miały w środku ukryty orzeszek, ten kto trafił na taki pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem. Tradycja do dziś nakazuje, aby w tłusty czwartek zjeść choć jednego pączka. Kto tego nie zrobi, temu do końca roku nie będzie się wiodło.
Należy jednak pamiętać, że taka słodka przyjemność to około 250 -400 kcal (w zależności od nadzienia i sposobu smażenia). Jednak możemy je zamienić na inny słodki wypiek, także bardzo popularny tego dnia, a mianowicie faworki. Jeden faworek to w porównaniu do pączka tylko- 87 kcal.
Nie przejmując się kaloriami, kultywujemy wielowiekową tradycję. Pomimo trwających ferii zimowych uczniowie szkoły branżowej na kierunku kucharz, przygotowali w swoich domach ulubione karnawałowe: pączki, faworki oraz oponki. A oto efekty ich pracy.