Tematem warsztatów była "Kuchnia Mazurska" z wykorzystaniem technik kuchni molekularnej. Szkolenie rozpoczęło się krótką prelekcją, która miała na celu przedstawienie jakie przemiany historyczne, kulturowe a także narodowościowe wpłynęły na ukształtowanie się kuchni mazurskiej.
Szef Michał, zaprezentował i omówił najpopularniejsze potrawy charakterystyczne dla tej kuchni. Opowiedział również kilka ciekawych anegdot na ich temat.
Zaciekawieni tematem i głodni nowych doświadczeń, po krótkiej przerwie, przeszliśmy do części praktycznej warsztatów, w ramach której przygotowaliśmy :
- Palone ziemniaki z kozim twarożkiem, wędzoną rybą i piklowanymi warzywami serwowane na pudrze z oleju dyniowego i wykończone oliwą z chili w formie pianki z syfonu do bitej śmietany.
- Dekonstrukcje kartoflanki po wschodnio- prusku, czyli krem ziemniaczany z galaretką z soku z kiszonej kapusty, kapustą zasmażaną, chipsem z boczku oraz smażonym wędzonym mięsem z wywaru.
- Pierś drobiową przygotowywaną metodą sous vide w towarzystwie: porki, duszonych na maśle szparagów wykończonych pudrem z suszonych grzybów, espumą musztardową. Całość została podwędzona dymem z drzewa wiśniowego.
- Galaretkę z zsiadłego mleka z dodatkiem pudru z suszonej mięty, ziemią orzechową, kruszonką oraz orzeźwiającym sosem malinowym.
Wszyscy uczestnicy dokładnie wykonywali powierzone im zadania oraz z uwagą słuchali cennych uwag Szefa Kuchni. Mistrz podzielił się z nami kilkoma kucharskimi trikami, ułatwiającymi pracę w kuchni. Podczas wykonywania prac z wykorzystaniem technik molekularnych, z zainteresowaniem słuchaliśmy oraz obserwowaliśmy pracę Pana Michała.
Po zakończonej części praktycznej, każdy mógł skosztować przygotowanych dań. Wszyscy przekonaliśmy się, że kuchnia mazurska jest wyśmienita i bardzo bogata w przeróżne smaki. Warsztaty wzbudziły w nas nieodpartą ochotę, aby wybrać się osobiście na Mazury i skosztować lokalnych przysmaków.
Dziękujemy bardzo Szefowi Michałowi Denesiukowi za przybycie i poprowadzenie warsztatów oraz możliwość lepszego poznania bogactwa kuchni mazurskiej. Korzystając z okazji, dziękujemy również za dobrą współpracę w ramach innowacji pedagogicznej pt. Kuchnia Molekularna.
Zapraszamy wszystkich do obejrzenia fotorelacji z tego wydarzenia.