• DZIEŃ OTWARTY

            19.05.2023

            W piątek, 19 maja odbył się Dzień Otwarty dla uczniów szkół podstawowych. Ósmoklasiści mieli okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną i możliwościami kształcenia w naszej szkole.

            Goście odwiedzali pracownie, w których czekali na nich nauczyciele oraz uczniowie ZSR-T. Były gry, pokazy, konkursy i słodkie poczęstunki, na hali sportowej emocjonujący mecz.

            Frekwencja dopisała, a atmosfera była fantastyczna. Mamy nadzieję, że z większością z Was spotkamy się we wrześniu! Warto zaplanować z nami swoją przyszłość!

            Sponsorzy:

            1. Starostwo Powiatowe w Zwoleniu.
            2. Pan Leszek Janik prezes F.W.M. BRAT-MET Sp. z o. o. Zwoleń.
            3. Pan Krzysztof Wysocki prezes Banku Spódzielczemu w Zwoleniu.
            4. Pan Stanisław Kacperczyk.
            5. Pan Karol Liberski.
            6. Pan Marek Sowiński dyrektor RZD w Grabowie nad Wisłą.
            7. Pan Łukasz Stankiewicz - przedsiębiorstwo usługowe STANBUD.
            8. Pani Irena Maciaszek.
            9. Pan Andrzej Skawiński.

            Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy swoim wsparciem, zarówno finansowym jak również poświęconym czasem i pracą, przyczynili się do organizacji Dnia Otwartego w naszej szkole.

          • WYNIKI SZKOLNEGO KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO

            17.05.2023

            Na przełomie kwietnia i maja w naszej szkole został przeprowadzony konkurs fotograficzny. Uczestnicy musieli wykonać zdjęcie będące interpretacją, wybranego przez nich, cytatu literackiego. Cieszy nas, że do konkursu przystąpiło ponad 30 uczniów i otrzymaliśmy wiele bardzo ciekawych prac.

            Jury brało pod uwagę trzy kategorie, tj. kreatywność, estetykę i merytorykę. Oto laureaci:

            I miejsce – Karolina Zagożdżon

            II miejsce – Bartosz Kowalczyk

            III miejsce – Natalia Krawczyk

            Serdecznie gratulujemy wszystkim, którzy wzięli udział w  konkursie. Jesteśmy pod wrażeniem waszych umiejętności i zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach. Prace będzie można obejrzeć na wystawie pokonkursowej.

            Organizatorzy

          • PREDATOR GAMES 2023

            11.05.2023

            Reprezentacja  Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu wzięła udział w pierwszym sezonie Predator Games – międzyszkolnym, największym w Europie turnieju rozgrywek e‑sportowych. Nasza przygoda z turniejem dobiegła końca. Wszyscy uczestnicy otrzymali  pakiety powitalne w postaci plecaków Predator oraz koszulek.

          • WIOSNA, ACH TO TY...

            09.05.2023

            Przed budynkiem ZSR-T w Zwoleniu rozkwitły różne odmiany tulipanów i narcyzów, których cebule posadzili jesienią uczniowie technikum architektury krajobrazu. Teraz nadszedł ich czas na kwitnienie. Chociaż nie kwitną długo, to stanowią piękną dekorację. 

          • FINAŁ POWIATOWEGO KONKURSU ZAGADEK LOGICZNO-MATEMATYCZNYCH

            08.05.2023

            W dniu 8 maja 2023r. w Zespole Szkół Rolniczo Technicznych im. Bohaterów Walki z Faszyzmem w Zwoleniu odbył się drugi – finałowy etap konkursu, na który przybyło 28 uczniów wraz z opiekunami. Dyrektor szkoły Pan Arosław Jakóbik wręczył finalistom dyplomy oraz upominki ufundowane przez Starostę Powiatu Zwoleńskiego Pana Stefana Bernaciaka. Po części oficjalnej uczniowie przystąpili do rozwiązywania arkusza finałowego, który zawierał 6 zadań z zakresu logiki i matematyki.

            Dziękujemy wszystkim finalistom! Było nam bardzo miło gościć was w progach naszej szkoły!

            Teraz do pracy zabierają się nasi nauczyciele, którzy sprawdzą arkusze finałowe i wytypują trzech uczniów, którzy najlepiej poradzili sobie z rozwiązaniem zadań. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na stronie szkoły 15 maja. Rozdanie nagród odbędzie się 19 maja o godz. 12:00 w ZSR-T w Zwoleniu.

            Powiatowy Konkurs Zagadek Logiczno-Matematycznych jest organizowany przez nauczycieli z Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych im. Bohaterów Walki z Faszyzmem w Zwoleniu pod patronatem Starosty Powiatu Zwoleńskiego Stefana Bernaciaka.

            Patronat Medialny: Rekord Grupa Mediowa oraz Zwoleń24:

          • WARSZTATY KULINARNE MICHAŁA DENESIUKA W NASZEJ SZKOLE

            04.05.2023

            Tegoroczny początek długiego, majowego weekendu był dla kucharzy Branżowej Szkoły Zawodowej niezwykle inspirujący, ponieważ 29 kwietnia 2023 roku, w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził wybitny kucharz, członek Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, laureat, medalista i juror wielu konkursów krajowych i zagranicznych oraz Ambasador Best of Gastronomie- Michał Denesiuk.

            Tematem warsztatów była "Kuchnia Mazurska" z wykorzystaniem technik kuchni molekularnej. Szkolenie rozpoczęło się krótką prelekcją, która miała na celu przedstawienie jakie przemiany historyczne, kulturowe a także narodowościowe wpłynęły na ukształtowanie się kuchni mazurskiej.

            Szef Michał, zaprezentował i omówił najpopularniejsze potrawy charakterystyczne dla tej kuchni. Opowiedział również kilka ciekawych anegdot na ich temat.

            Zaciekawieni tematem i głodni nowych doświadczeń, po krótkiej przerwie, przeszliśmy do części praktycznej warsztatów, w ramach której przygotowaliśmy :

            - Palone ziemniaki z kozim twarożkiem, wędzoną rybą i piklowanymi warzywami serwowane na pudrze z oleju dyniowego i wykończone oliwą z chili w formie pianki z syfonu  do bitej śmietany.

            - Dekonstrukcje kartoflanki po wschodnio- prusku, czyli krem ziemniaczany z galaretką z soku z kiszonej kapusty, kapustą zasmażaną, chipsem z boczku oraz smażonym wędzonym mięsem z wywaru.

            - Pierś  drobiową przygotowywaną metodą sous vide w towarzystwie: porki, duszonych  na maśle szparagów wykończonych pudrem z suszonych grzybów, espumą musztardową. Całość została podwędzona dymem z drzewa wiśniowego.

            - Galaretkę z zsiadłego mleka z dodatkiem pudru z suszonej mięty, ziemią orzechową, kruszonką oraz orzeźwiającym sosem malinowym.

            Wszyscy uczestnicy dokładnie wykonywali powierzone im zadania oraz z uwagą słuchali cennych uwag Szefa Kuchni. Mistrz podzielił się z nami kilkoma kucharskimi trikami, ułatwiającymi pracę w kuchni. Podczas wykonywania prac z wykorzystaniem technik molekularnych, z zainteresowaniem słuchaliśmy oraz obserwowaliśmy pracę Pana Michała.

            Po zakończonej części praktycznej, każdy mógł skosztować przygotowanych dań. Wszyscy przekonaliśmy się, że kuchnia mazurska jest wyśmienita i bardzo bogata w przeróżne smaki. Warsztaty wzbudziły w nas nieodpartą  ochotę, aby wybrać się osobiście na Mazury i skosztować lokalnych przysmaków.

            Dziękujemy bardzo Szefowi Michałowi Denesiukowi za przybycie i poprowadzenie warsztatów oraz możliwość lepszego poznania bogactwa kuchni mazurskiej. Korzystając z okazji, dziękujemy również  za dobrą współpracę w ramach innowacji pedagogicznej pt. Kuchnia Molekularna.

            Zapraszamy wszystkich  do obejrzenia fotorelacji z tego wydarzenia.

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu im. Bohaterów Walki z Faszyzmem
      • (+48) 48 676 20 34 (+48) 48 676 26 16
      • ul. Sienkiewicza 17 26-700 Zwoleń Poland
    • Logowanie