Dnia 9 stycznia w kalendarzu świąt nietypowych przypada Dzień Moreli. W związku z tym uczniowie klasy I oraz III Branżowej Szkoły I Stopnia na kierunku kucharz wraz z nauczycielami postanowili uczcić to wyjątkowe święto, przygotowując dania oraz słodkości, w których głównym składnikiem jest morela.
Uczniowie klasy I przygotowali: Zupę z soczewicy i moreli oraz Ciasto Krajanka Morelowa, natomiast młodzież z klasy III swoje umiejętności zaprezentowała przygotowując Ciasteczka Morelowe, Ciasto Pszczółka oraz Deser Słoneczny, którego bazą był mus morelowy.
Ponadto uczniowie dowiedzieli się, że morela to mniejsza kuzynka brzoskwini, to bardzo cenny odżywczo owoc, który możemy spożywać na świeżo i w wersji suszonej. Owoc ten przywędrował do nas z Azji jednak w naszej szerokości geograficznej jego uprawa możliwa jest jedynie amatorsko w związku z wrażliwością tej rośliny na wiosenne przymrozki. Najpopularniejsze odmiany to: Early Orange, Darina czy Modern.
Morela swoje zastosowanie w kuchni znajduje zarówno w formie świeżej jak i suszonej.
Jest idealną przekąską, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia. Używamy jej także do przygotowywania dań wytrawnych, ciast i deserów. W wykorzystaniu moreli ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.
Morele są bogactwem witamin oraz minerałów, dlatego zalety tego owocu można podsumować tylko w jeden sposób – Życząc Smacznego.
M. Wrześniewska
M. Lalak